Tarkkailijat: Valko-Venäjän vaalien äänestysaktiivisuus jäi hyvin alhaiseksi

Riippumattomien tarkkailijoiden mukaan äänestysaktiivisuus jäi hyvin alhaiseksi Valko-Venäjän parlamenttivaaleissa. Vaaliviranomaiset sen sijaan väittivät äänestysprosentin nousseen korkeaksi. Parlamenttiin ei tiettävästi valittu yhtään opposition edustajaa. Oppositio pitää vaaleja epärehellisinä.

Ulkomaat

Valko-Venäjän parlamenttivaalien äänestysaktiivisuus jäi riippumattomien tarkkailijoiden ja opposition mukaan alhaiseksi sunnuntaina. Kaksi pääoppositiopuoluetta kehotti ihmisiä boikotoimaan epärehellisinä pitämiään vaaleja, eikä parlamenttiin ilmeisesti valittu yhtään opposition edustajaa.

Vaaleissa oli ehdolla noin 40 opposition edustajaa, mutta alustavien tulosten mukaan kukaan heistä ei päässyt parlamenttiin. Myöskään viime kaudella Valko-Venäjän parlamentissa ei ollut opposition edustajia.

Tähän mennessä selvillä on 109 kansanedustajan nimet, kun parlamentissa on 110 jäsentä. Viisi oppositiopuoluetta on ilmoittanut, etteivät ne hyväksy vaalitulosta.

Äänestysvilkkaudesta kiistaa

Raporttien mukaan pääkaupunki Minskin äänestyspaikoilla oli sunnuntaina hyvin rauhallista. Vaalikomitea kuitenkin ilmoitti aamuyöllä Suomen aikaa, että äänestysprosentti oli 74,3.

- Äänestysprosentti on todella hyvä. Se jopa ylittää odotuksemme, sanoi vaalikomitean puheenjohtaja Lidija Jermoshina aikaisemmin.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoiden mukaan todellinen äänestysaktiivisuus oli kuitenkin matalampi. Etyj lähetti noin 300 tarkkailijaa valvomaan vaalien rehellisyyttä.

- Kokoamme yhä tietoja, mutta on jo selvää, että äänestysaktiivisuus jäi hyvin matalaksi, totesi tarkkailijaryhmän johtaja Valentina Stefanovich.

Vaaleissa valittavaa 110-jäsenistä parlamenttia pidetään itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan kumileimasimena. Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan Valko-Venäjällä ei ole järjestetty yksiäkään rehellisiä vaaleja Lukashenkan vuonna 1994 alkaneen valtakauden aikana. Sunnuntain vaaleista tarkkailijat eivät ole vielä raportoineet yksityiskohtaisemmin.

Opposition toiminta on Valko-Venäjällä pitkälti tukahdutettu vajaat kaksi vuotta sitten järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen. Vaalien jälkeiset mielenosoitukset tukahdutettiin voimakeinoin ja useita Lukashenkan vastaehdokkaita vangittiin.

Lähteet: AP, AFP, Itar-Tass, Yle Uutiset