1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsiläiset äänestivät tupakointikieltojen kiristämistä vastaan

Sveitsiläiset kumosivat kansanäänestyksessä ravintolatupakoinnin kieltämisen koko maassa. Suhtautuminen tupakointiin jakaa vahvasti Sveitsin kantoneita.

Sveitsiläiset ovat äänestäneet tupakointikieltojen tiukentamista vastaan. Sunnuntaina järjestetyssä kansanäänestyksessä kaksi kolmasosaa äänestäneistä vastusti ravintolatupakoinnin kieltämistä valtakunnallisesti. Hotelli- ja ravintola-ala kiitteli tuoreeltaan äänestystulosta.

Ainoastaan Geneven kantonin asukkaat kannattivat koko maata koskevaa ravintolatupakoinnin kieltämistä. Muissa 25 kantonissa ihmiset pitävät nykyisiä rajoituksia riittävinä.

Tupakointi jakaa vahvasti Sveitsin alueita. Genevessä ja seitsemässä muussa kantonissa on jo aikaisemmin asetettu täyskielto tupakoinnille ravintoloissa. Vastaavasti 11 muussa kantonissa tupakointi on sallittua tiloiltaan alle 80 neliömetrin kokoisissa baareissa ja kahviloissa. Seitsemässä muussa kantonissa ravintoloissa sallitaan erilliset tupakointihuoneet.

Sveitsissä kiellettiin tupakointi työpaikoilla ja julkisilla paikoilla kaksi vuotta sitten, mutta laissa on tupakoinnin mahdollistavia poikkeuksia. Lain arvostelijat ovat olleet huolissaan hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden terveydestä.