1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen kirjeenvaihtaja: Uusi Muhammed-kärhämä kytee New Yorkin metrossa

Muhammed-videon aiheuttama suuttumus on pyyhkäissyt ympäri maailman. Ylen kirjeenvaihtajat kertovat videon aiheuttamista reaktioista New Yorkissa, Lontoossa ja Moskovassa.

Muhammed-videota vastustanut mielenosoittaja ja mellakkapoliisit ottavat yhteen.
Toimittajamme New Yorkissa, Lontoossa ja Moskovassa kertovat, mitä Muhammed-kohusta tällä haavaa ajatellaan.

Ylen kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma arvioi, että video nousee puheenaiheeksi YK:n yleiskokouksessa, joka alkaa tällä viikolla. Valkoinen talo on erittäin huolestunut kohusta, joka syö pohjaa arabimaiden ja Yhdysvaltojen suhteiden eteen tehdyltä työltä. Yleiskokous antaa mahdollisuuden sovitteluun arabimaiden johtajien kanssa.

Sulasman mukaan äärimmillään Yhdysvallat voi myös setviä tilannetta sotilaallisella iskulla, jos se saa tietoonsa Yhdysvaltain Libyan-suurlähettilään murhasta vastanneen ryhmän.

Sulasma huomauttaa, että New Yorkin metrossa kytee mahdollisesti uusi kiistan aihe. Islamin vastainen järjestö aloittaa mainoskampanjan metrossa, jossa kehotetaan "tukemaan sivistyneitä ihmisiä villi-ihmisiä ja Jihadia vastaan".

Kampanja yritettiin estää, mutta oikeus päätti sallia sen sananvapauden nimissä. Washingtonissa vastaava kampanja saatiin estettyä asettamalla yleinen turvallisuus sananvapauden edelle.

Britanniassa video tuomittu vihan lietsomisesta

Lontoossa video on aiheuttanut muutamia Yhdysvaltojen vastaisia mielenosoituksia, joihin on osallistunut parisataa ihmistä. Lontoon avustaja Pasi Myöhänen korostaa, että valtaosa Britannian noin kahdesta miljoonasta muslimista on maltillisia. Video on tuomittu julkisuudessa ja se nähdään tahallisena provokaationa, josta ei pidä piitata.

Brittimediassa on noussut esille erityisesti video-kohun vaikutus intialaissyntyisen brittikirjailija Salman Rushdien saamaan tappokäskyyn. Iranilainen säätiö korotti kirjailijan tappamisesta annettua palkkiota. Sen mukaan videota ei olisi ikinä tehty, jos Rushdie olisi surmattu varoittavana esimerkkinä.

Venäjällä pysytellään kiistan ulkopuolella

Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan kohu on ollut esillä Venäjälläkin, mutta levottomuuksia maassa ei videon tiimoilta ole ollut.

Venäjällä asuvien muslimien tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta virallisten lukujen mukaan heitä on noin 10 miljoonaa. Monet ovat tulleet maahan siirtotyöläisinä entisen Neuvostoliiton alueelta. Uskonnon puolesta heihin suhtaudutaan maltillisesti, mutta uskon harjoittaminen ei saisi näkyä katukuvassa. Esimerkiksi Moskovassa rakenteilla ollut moskeija laitettiin jäihin asukkaiden vastustuksen takia.

Mannisen mukaan Kreml kokee usein, että sen edut ovat linjassa arabimaiden kanssa. Kreml myös ymmärtää, että uskonto on herkkä asia, jota voidaan käyttää ulkopolitiikan välineenä. Kremlin huoli on ääri-islamilaisuuden leviäminen Kaukasiassa.