Tuoteväylä voi muuttaa ideat keksinnöiksi

Keksintösäätiö vastaa nykyään Suomen ammattikorkeakoulujen innovatiivisten ideoiden ja keksintöjen rahoituksesta. Tuoteväylä-konseptin tavoitteena on innostaa opiskelijoita ja henkilökuntaa luomaan liiketoimintaan johtavia ideoita.

innovatiivisuus
Kemi-Tornio ammattikorkeakoulun suunnittelupäällikkö Tapio Keskimaula, yrittäjä Elina Stoor ja kehittämiskeskuksesta Jukka Kujala.

Kemin ammattikorkeakoulun kaupan- ja tekniikan alan yksikössä testattiin maanantaina opiskelijoiden aatoksia jättikokoista Innopeliä pelaten. Keksijä on itse pelinappula, joka testauttaa oivalluksensa jan ideointikykynsä useilla eri rasteilla.

- Tuoteväylä on jatkuva prosessi ja sen kautta voi turvallisin mielin testata omaa ideaansa vailla pelkoa siitä, että joku nappaa sen välistä, sanoo suunnittelupäällikkö Tapio Keskimaula.

Kyber-tekniikkaa...

Ensimmäisen vuoden insinööriopiskelijat Eetu Petäsnoro ja Juha Hautamäki testasivat Innopelissä suuria suunnitelmia liittyen tulevaisuuden mallintamistekniikkaan. Miehillä oli selvä näkemys 3D-hologrammi-näytön soveltamisesta muun muassa rakennesuunnitteluun.

- Näyttöön saadaan mahtumaan puheen ja liikkeen tunnistus sekä videoprojektori, joka tottelee vaikkapa suunnittelijan puhetta, miettivät Eetu ja Juha.

Paljon käyttökohteita

Opiskelijanuorukaisten mielestä käyttökohteita olisi valtavasti rakennustekniikasta elektroniikkaan ja jopa lääketieteeseen. Vain mielikuvitus on rajana.

- Nokiahan voisi alkaa kehitellä meidän ideaamme, kun niillä tuntuu nykyään menevän hieman heikommin, naurahtavat tulevaisuuden insinöörit.

Sadasta ideasta viisi yritystä

Tapio Keskimaula kertoo, että kaikkiaan yritys- ja tuotekehitysideoita on vuodesta 2008 lähtien kertynyt ammattikorkeassa satakunta.

- Niistä ensiarviointivaiheeseen on jatkanut kolmekymmentäviisi. Tuosta nipusta on varmuudella syntynyt viisi toimivaa yritystä ja kolme on vielä jalostusvaiheessa, laskee Tapio Keskimaula. Siis aika hyvin.

Keskimaula muistuttaa, että myös jo tunnetusta palvelusta voi muokata uusia yritysmuotoja tekemällä asioita toisin.