Kangasniemi: Näitä pietareita urheilussa riittää

Porilainen painonnoston olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi väittää, että entinen hiihtäjä Juha Mieto oli 1975 kysynyt häneltä neuvoa anabolisten steroidien käytössä. Samassa keskustelussa kävi Kangasniemen mukaan ilmi, että Mieto oli käyttänyt dianabolia.

urheilu
Kaarlo Kangasniemi.
Kati Rantala / Yle

Porilainen painonnoston olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi väittää, että entinen hiihtäjä Juha Mieto on kysynyt häneltä neuvoa anabolisten steroidien käytössä. Kangasniemi esittää väitteensä suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa käsittelevässä Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvassa. Kangasniemen mukaan asiasta keskusteltiin 1975 saunassa Saarijärvellä.

- Se oli Hymy-lehden järjestämä tilaisuus urheilijoille. Miedon kanssa tuli saunassa puhetta anabolisista steroideista. Siinä keskustelussa kävi ilmi, että hän oli käyttänyt dianabolia. Ilmeisesti joku hiihtoporukan lääkäri oli ainetta hänelle kirjoittanut, Kangasniemi kertoo Porissa Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvan lehdistönäytöksen jälkeen.

Dokumentissa rehellisiä ja epärehellisiä

Juha Mieto on kiistänyt jyrkästi Kangasniemen väitteet, mutta mies pysyy kannassaan.

- Näitä pietareitahan urheilussa riittää. Pietarikin kielsi kolmasti ja kukko lauloi. Tässä Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvassakin on joukossa rehellistä ja epärehellistä porukkaa.

Kangasniemen mukaan hänellä ei ole mitään erityistä motiivia tuoda asia esille nyt.

- Asia tuli esille, kun elokuvan teossa puhuttiin yleisesti harjoittelusta ja lääkkeiden käytöstä ja vaikutuksesta.

Kyllähän niitä aineita sai urheilulääkäreiltä, jos vain pyysi.

Kaarlo Kangasniemi

"Paavo Nurmikin käytti piristeitä"

Kangasniemi on itsekin käyttänyt anabolisia steroideja.

- Kun vatsalihakseni repesi sain anabolia. Vatsalihas parani ja tuloksetkin ehkä 2-5 prosentilla. Aineita sai urheilulääkäreiltä, koska ne eivät olleet kiellettyjä. Joka maakuntaan oli määrätty urheilulääkäri ja ne kirjoittivat näitä aineita, jos urheilija pyysi tai oli joku sairaus.

Kangasniemi sanoo jo aiemmin kertoneensa tiedotusvälineille, että Paavo Nurmikin käytti piristysainetta nimeltään pervitiini, mutta asia on vaiettu kuoliaaksi, koska legendaa ei ole haluttu tahria.

Kangasniemi vihjaa, että hänellä olisi monta muutakin aiheeseen liittyvää tarinaa kerrottavanaan.

- Mutta jätetään ne toiseen kertaan.