Etyj: Valko-Venäjän vaalit eivät olleet vapaat

Eurooppalaiset vaalitarkkailijat huomauttavat, että vapaissa vaaleissa ihmiset saisivat puhua ja asettua ehdolle vapaasti.

Ulkomaat

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan Valko-Venäjän sunnuntaiset parlamenttivaalit eivät olleet vapaat eivätkä puolueettomat.

- Vapaissa vaaleissa ihmiset voivat puhua, järjestäytyä ja asettua ehdolle vapaasti, ja tätä emme nähneet tässä vaalikampanjassa, sanoo vaalitarkkailijoiden edustaja Matteo Mecacci lausunnossaan.

Etyj huomauttaa, että monet merkittävät poliitikot olivat vaalien aikana vankilassa tai eivät voineet asettua ehdolle rikosrekisterin vuoksi.

Toisen Etyjin edustajan, Antonio Milososkin mukaan vakavaa huolta aiheuttaa myös ääntenlaskenta- ja tarkastusmenetelmä, eikä laskennan rehtiyttä voida taata. Se, etteivät vaalilautakunnat ole puolueettomia horjuttaa luottamusta prosesseihin, hän toteaa.

Vaalitarkkailijat eivät myöskään saaneet riittävästi tarkkailla ääntenlaskentaaja he päätyivät negatiiviseen arvioon laskentaprosessita useilla äänestyspaikoilla, Etyj kertoo.

Moitteita saa myös vaalikampanja, jossa tiedotusvälineet Etyjin mukaan keskittyivät presidentti Aljaksandr Lukashenkaan ja hallitukseen.

Vaaleja tarkkaili 330 Etyjin edustajaa.

Alustavien tulosten mukaan oppositio ei saanut yhtään edustajaa 110-paikkaiseen parlamenttiin, kuten sillä ei ole väistyvässäkään parlamentissa. Kaksi pääoppositiopuoluetta boikotoi vaaleja, ja oppositioehdokkaita oli vain noin 40.

Viranomaisten mukaan vaalien äänestysvilkkaus oli 74,2 prosenttia. Oppositio on kuitenkin arvioinut, että oikea luku on noin puolet tästä. Myös Etyjin tarkkailijat arvioivat aikaisemmin alustavasti, että äänestysvilkkaus jäi matalaksi.

Valko-Venäjän parlamenttia pidetään itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan käsikassarana.

Lähteet: AFP, Reuters