1. yle.fi
  2. Uutiset

Sukeltajat selvittävät räjähteiden määrää ja sijaintia

Puolustusvoimat jatkaa tällä viikolla Kuopion Neula- ja Savilahteen upotettujen vanhojen sotilasräjähteiden kartoitusta. Tarkoituksena on selvittää, miten paljon ja missä räjähteitä on.

räjähdysaineet
Puolustusvoimien räjähde-etsijät laskevat venettä vesille Kuopion Savilahdessa
Keijo Salokangas / Yle

Puolustusvoimien sukeltajat tutkivat jälleen Kuopion Neula- ja Savilahtea. Tarkoituksena on saada tarkempaa tietoa, missä ja kuinka paljon järven pohjassa on sinne upotettuja räjähteitä. Alueella liikkumista ja kalastamista on pyydetty välttämään tämän viikon perjantaihin saakka.

Aiemmin alueelta on löytynyt muun muassa käsikranaatteja ja panssarinyrkkejä. Nyt sukeltajat kartoittavat, missä kohti räjähteitä on. Paikoin metallilöydöt voivat olla myös veneitä ja muuta romua. Räjähteet ovat peräisin muun muassa 40-luvulta, jolloin valvontakomissio määräsi hävittämään räjähdystarvikkeet Sorsasalon kenttäammusvarikolta. Samanlainen määräys annettiin aikoinaan Saviniemessä sijainneelle ammuslataamolle.

- Täältähän nostettiin jo vuosina 1997 ja -98 yli 100 000 tuotetta. Kohteita on kohtuullisen paljon, kertoo kartoitustyötä johtava teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela Itä-Suomen sotilasläänin esikunnasta.

Lopullinen räjähteiden määrä selviää vasta, kun niitä ryhdytään nostamaan. Varsinaiset nostotyöt on suunniteltu ensi helmikuulle ja syksylle.

Sukeltajien lisäksi Neula- ja Savilahden pohjaa tutkii tällä viikolla merivoimien sukellusrobotti, josta on hyötyä etenkin syvänteiden tutkimisessa. Robotti laitetaan kulkemaan itsestään määritellylle alueelle jossa se liikkuu aivan järven pohjan tuntumassa. Tutkittavalla alueella on enimmillään noin 40 metriä vettä ja pinnasta tehtyjä tutkimuksia haittaavat muun muassa veden eri lämpötilakerrokset ja kalaparvet.

Räjähteiden raivausta suunnitellaan, koska Kuopion kaupunki suunnittelee Savilahteen asuinaluetta.

Lue seuraavaksi