Koe uusi yle.fi

Jätekuljetukset tarkempaan syyniin

Turun kaupunkiseudun jätehuolto selvittää tehokkainta kuljetusjärjestelmää. 14 jäsenkunnalta pyydetään lausuntoja nykytilanteesta ja kehitystavoitteista. Taustalla on uudistunut jätelaki. Turun seudulla on käytössä sekamalli, jossa puolet jäsenkunnista käyttää keskitettyä kunnallista mallia ja toinen puoli kiinteistökohtaista sopimusperusteista mallia.

jätteet
Jäteauto tuomassa lastia kaatopaikalle.
Mika Kanerva / Yle

Selvitystä tekevä ympäristö-insinööri Fredrik Klingstedt arvioi, että lopputuloksena voi olla nykytilanteen jatko tai yhteen malliin siirtyminen.

- Se riippuu paljon siitä, millaista palautetta saadaan. Asian ratkaisee lopullisesti seudullinen jätehuoltolautakunta, mutta päätös vaatii vielä jatkovalmistelua. Nyt ensimmäisessä vaiheessa kuullaan kuntia siitä, kuinka tyytyväisiä ne ovat nykyjärjestelmään ja halutaanko siihen muutoksia.

Klingstedtin mukaan molemmista käytössä olevista järjestelmistä: keskitetystä kunnallisesta ja kiinteistökohtaisesta sopimusperusteisesta mallista löytyy etuja ja haittoja.

- Kuntien järjestämää kuljetusta on helpompi valvoa, koska käytössä olisi yksi selkeä rekisteri. Joissain tilanteessa ehkä sopimusperusteinen malli voi olla edullisempi, riippuen siitä kuinka laajoja alueita saadaan kilpailutettua. Tietenkin niissä saattaa olla vaihtelua.

Jätteenkuljetusjärjestelmistä on taisteltu osin kitkerästikin monissa kunnissa viime vuosina. Asia nostattaa herkästi tunteet pintaan.

- Olen tätä itsekin monesti ihmetellyt, mikä tässä on pelkona. Ehkä ihmiset pelkäävät, että keskitetyssä mallissa vaikuttamismahdollisuudet häviävät, pohtii Fredrik Klingstedt.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta