Villisikafarmarin porsaat taivaan tuuliin

Himankalaisen villisikafarmarin Toni Heikkilän tämän vuoden porsaista on jäljellä yksi. Muut ovat kadonneet taivaan tuuliin ilmeisesti lintujen nokassa. Asialla lienevät olleet korpit ja kotkat, joiden aiheuttamista vahingoista Heikkilä hakee nyt korvauksia.

Kotimaa
Pieni villisian porsas kivien välissä.
Vain yksi porsas Toni Heikkilän tilalla on välttynyt lintujen käynniltä.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Villisikafarmari Toni Heikkilä on jättänyt Ely-keskukseen hakemuksen rauhoitetun eläimen aiheuttamasta vahingosta. Hänen laskelmiensa mukaan koko vuoden tuotanto eli noin 150 porsasta ovat kadonneet kuukauden aikana, muutama kappale päivässä.

- Aloimme epäillä, että tämä ei ole normaalia enää. Sitten havaitsimme, että täällä kulkee suunnaton määrä lintuja jotka häiritsevät, tappavat ja tuhoavat porsaita.

Täällä kulkee suunnaton määrä lintuja jotka häiritsevät, tappavat ja tuhoavat porsaita.

Heikkilän mukaan suurin haitta oli ensin korpeista, joita liikkui alueella enimmillään pari sataa. Ne rikkoivat pyöröpaalit ja moottorikelkan penkit.

- Sitten tulivat kotkat ja soppa oli valmis.

Korppi härnää ja saa tilaisuutensa

Korppi tulee porsivan sian lähelle ja härnää sitä ja yrittää saada sen pois porsaidensa luota, kuvaa Toni Heikkilä. Korppi saa tilaisuutensa nokkaista emakon väsyessä. Jos porsas ei kuole tähän, emakko hylkää sen epäkelpona. Näin korppi vie saaliinsa, huudon saattelemana.

Maa- ja merikotkat onnistuvat nekin viemään lähellä toisiaan nukkuvia porsaita, jotka ovat nukkuessaan suojassa maaeläimiltä. Mikään ei Heikkilän mukaan viittaakaan siihen, että asialla olivat olleet maalla liikkuvat pedot.

Linnut ovat tulleet rohkeammiksi ja esimerkiksi korpit ovat istuneet aidalla 15 metrin päässä eläimiä ruokittaessa.

Porsiminen jatkossa katon alle

Osa porsaista on viety vastasyntyneinä, kaikki alle kuukauden ikäisinä. Porsaat ovat syntyessään 100-200 gramman painoisia ja sikäli helppoa riistaa linnuille.

Heikkilä vartioi eläimiään niin pitkään kuin jaksoi:

- Joka yö ja joka päivä. Mutta ei sitä jaksa kuin sen kaksi viikkoa. Sen jälkeen sitä on niin poikki, ettei enää välitä. Pistää vain auton oven kiinni ja lähtee kotiin nukkumaan.

Tapahtuneesta on aiheutunut vuoden tulonmenetys, jota vakuutusyhtiö ei korvaa. Heikkilä on kysellyt tutkijoilta apua porsaiden suojaamiseen. Suunnitteilla ovatkin nyt katolliset porsimissuojaukset, jotka ehkäisevät lintujen käyntejä.