Ministeriö selvittää maahanmuuttajanaisten kattojärjestön rahankäyttöä

Sisäministeriö selvittää maahanmuuttajanaisten kattojärjestön Monika-Naiset Liitossa epäiltyjä väärinkäytöksiä. Liiton entiset työntekijät ovat kannelleet epäselvyyksistä rahankäytössä sekä tulehtuneesta työilmapiiristä. Monika-Naiset Liitto on suurin EU:n kotouttamisrahaston tuensaajista. Myös RAY selvittää liiton rahankäyttöä.

Kotimaa
Renaz Ebrahimi ja Fatima Usman.
Renaz Ebrahimi ja Fatima Usman ovat lopettaneet yhteistyön Monika-Naiset Liiton kanssa.Yle

Renaz Ebrahimi työskenteli maahanmuuttajanaisille suunnatussa MoniNaisten talossa Helsingissä viime vuoden loppuun saakka. EU-rahalla toiminut talo tarjosi tukea naisten kotoutumiseen.

- Tarkoituksena oli järjestää alle viisi vuotta Suomessa asuneiden ei-pakolaistaustaisten naisten kotouttamiseen liittyvää toimintaa. Järjestimme suomen kielen kerhoja, yksilöohjausta ja sen sellaista.

Ebrahimin mukaan eri aktiviteetteja toteuttivat pääasiassa pienet maahanmuuttajajärjestöt, jotka kattojärjestö Monika-Naiset Liitto kutsui hankkeeseensa mukaan.

Järjestöille luvattiin tilat sekä palkkio, sanoo Fatima Usman, afrikkalaisten ja afroeurooppalaisten järjestön AFAESin puheenjohtaja.

- Luvattiin, että saamme yhden palkatun työntekijän jokaiseen järjestöön. Sitä ei koskaan tapahtunut, se oli vain lupaus.

Kaikki järjestöjen tekemä työ hankkeessa oli vapaaehtoistyötä, kertoo Usman. Järjestöt toivat taloon asiakkaansa ja koko toimintansa.

Ministeriö: Entisten työntekijöiden kantelut vakavia

Monika-Naiset Liitosta on lähtenyt kuluneen vuoden aikana lähes parikymmentä henkilöä, sanovat liiton entiset työntekijät. Osa heistä kertoi Yle Uutisille lähtönsä syyksi epäilyt projektirahojen väärinkäytöstä. Jotkut kertoivat projekteista, joissa ei tehty sitä, mihin raha oli alun perin myönnetty.

Kukaan meistä ei saanut sitä palkkaa, joka paperilla oli.

Renaz Ebrahimi, Monika-Naiset Liiton entinen projektityöntekijä

- Saatettiin pyytää rahaa vaikka uusiin saksiin, näihin meidän aktiviteetteihin, kuten askartelukerhoihin. Rahaa ei saanut, ei kuulemma ollut budjettia. Kukaan meistä projektipäälliköistä projektityöntekijöihin ei saanut sitä palkkaa, joka paperilla oli, Ebrahimi antaa esimerkkejä.

Monika-Naisten Liitto on suurin sisäministeriön jakaman EU:n kotouttamisrahaston ja yksi suurimmista pakolaisrahaston tuensaajista. Esimerkiksi MoniNaisten talo sai kotouttamisrahastosta satojatuhansia euroja.

Liiton hankkeita rahoittaa myös muun muassa Raha-automaattiyhdistys. Myös RAY selvittää liiton rahankäyttöä.

Ministeriö pitää entisten työntekijöiden tekemiä kanteluita poikkeuksellisina. Tarkastusneuvos Antti Lehtosen mukaansa vakavan tapauksesta tekee se, että liitto tekee tärkeää työtä sekä kotoutumisen että ihmiskaupan uhrien auttamisessa.

- Olen parikymmentä vuotta ollut näissä hommissa, ja tällaisia asioita ei ole tullut aikaisemmin eteen. Nyt puhutaan aika isosta asiasta, Lehtionen kommentoi työn alla olevaa selvitystä.

Väärinkäytösepäilyt tulivat julkisuuteen kesällä. Monika-Naiset Liitto katsoo, että asiaa ei voi kommentoida ennen virallisten selvitysten valmistumista. Liitosta painotetaan, että ministeriön aiempina vuosina tekemistä tarkastuksista ei ole löytynyt epäkohtia.

Sekä ministeriön että RAY:n selvitysten arvioidaan valmistuvan lähiviikkoina.