Amerikkalaissotilaat sotaoikeuteen ruumiiden häpäisystä

Kahta ylikersanttia syytetään myös ruumiiden kuvaamisesta ja käskyjen laiminlyönnistä.

Ulkomaat

Kaksi amerikkalaissotilasta on saanut syytteet talibantaistelijoiden ruumiiden häpäisystä. Yhdysvaltojen merijalkaväen sotilaat virtsasivat kolmen kuolleen talibanin päälle vuoden alussa. Pentagon sai vihiä tapauksesta, kun häpäisystä kuvattu video levisi internetissä.

Kahden ylikersantin toimia käsitellään sotaoikeudessa. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan sotilaat rikkoivat sotilassäännöstöä paitsi häpäisemällä ruumiit myös ottamalla kuvia uhreista. Lisäksi ylikersantteja syytetään käskyjen laiminlyönnistä.

Afganistanin puolustusministeriö on tyytyväinen sotilaiden asettamisesta syytteeseen. Ministeriön edustaja toteaa, että he haluavat oikeuteen kaikki, jotka syyllistyvät laittomuuksiin.

Talibanin edustaja puolestaan sanoo, että kyseessä on vain symbolinen toimi mediahuomion saamiseksi. Nämä sotilaat ovat sotarikollisia ja heitä pitäisi rangaista ankarasti, Talibanin edustaja sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain armeijassa on paljastunut väärinkäytöksiä myös aikaisemmin. Keväällä 2011 armeija pyysi anteeksi kuvia, joissa sen sotilaat poseerasivat Afganistanissa tappamiensa siviilien ruumiiden vierellä. Tuolloin sotilasviisikon johtaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen siviilien ampumisesta omaksi huvikseen. Suuri väärinkäytös paljastui Irakissa vuonna 2004, kun valokuvien perusteella selvisi, että Yhdysvaltain johtaman Abu Ghraibin vankilassa nöyryytettiin vankeja monin tavoin. Kaikkiaan 11 sotilasta tuomittiin enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen rikkomusten vuoksi.

Lähteet: Reuters, AFP