Valtuustosopimus nurin Jyväskylässä

Jyväskylän talouden tasapainottamiseen tähtäävä valtuustosopimus raukeaa. Sopimus kaatui kun kaikki vasemmistopuolueet sanoutuivat siitä irti. Valtuustossa viisi ryhmää ollivat valmiit hyväksymään sopimuksen.

vaalit
Superlautakunnan jakamisesta on tehty toinen valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
YLE Keski-Suomi

Kaupungin talouden tasapainottamiseen tähdännyt valtuustosopimus jäi allekirjoittamatta eilen Jyväskylässä. Seuraavalle valtuustokaudelle ulottuvaksi kaavailtu sopimus raukesi, kun vasemmistopuolueet eivät halunneet sitoutua siihen.

SDP:n kunnallisjärjestö tyrmäsi valtuustosopimuksen sunnuntain kokouksessaan. Sopimuksen teko siirtyi vaaleissa valittavalle uudelle valtuustolle. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Selin sanoo, että sopimus kaatui sosialidemokraattien vastustukseen.

- Sosialidemokraatit tyrmäsivät tämän sopimuksen kunnallisjärjestössään ja se johtaa nyt siihen, että sopimusta ei sitten synny. Meillä oli lopullinen versio mikä oli hyväksyttävänä eri puolueissa ja kaikki muut ryhmät sen olisivat hyväksyneet, Selin kertoo.

Kunnallisvaalit painavat päälle

Hän arvelee, että sosialidemokraattien päätöksen taustalla ovat muutaman viikon päässä olevat kunnallisvaalit.

- Tässä voidaan tietysti kysyä vastuunkantajien perään. Tässä on viiden valtuustoryhmän allekirjoittama yhteinen kannanotto tähän ja kaikki viisi olisivat olleet valmiita kantamaan vastuuta vähän pidemmälläkin aikajänteellä.

Sosialidemokraatit päätyivät hylkäämään valtuustosopimuksen äänestyksen jälkeen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Veijo Koskinen ei hyväksy syytöstä vastuunpakoilusta.

- Ainahan asiaa voidaan katsoa monelta eri kannalta. Minusta ei ole mitään vastuunpakoilua se, että vaalien jälkeen vaalituloksen perusteella neuvotellaan tulevista linjoista. Eihän Jyväskylän taloustilanne minnekään katoa, hän sanoo.

Jämäkkyyttä kaivataan päätöksentekoon

Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson odottaa vaalien jälkeen valtuustoryhmiltä jämäkkyyttä päätöksenteossa.

- Varmaan vaalien jälkeen sitten lämpötila vähän viilenee tai pikemminkin kuumenee siihen asteeseen, että asiaa voidaan käsitellä normaalilla tavalla ilman vaalien paineita. Varmasti kaikilla puolueilla on vastuullisuus asiaan. Kyllä tässä selvää vastuunkantoa, jämäkkyyttä tarvitaan jotta ne päätökset saadaan syntymään joita valtuuston on eittämättä tehtävä. Talouden kuva on siksi vakava, Andersson toteaa.