1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Facebook-käyttäjät pillastuivat viestien näkyvyydestä - taas

Aikajanan eli Timelinen käyttöönotto aiheutti Ranskassa samanlaisen paniikin kuin Suomessa viime joulukuussa. Tälläkin kertaa huoli lienee turha.

internet

Runsaasti Facebookin käyttäjiä eri puolilla maailmaa on järkyttynyt siitä, että osa heidän yksityisiksi tarkoittamistaan viesteistä olisi muuttunut julkisiksi. Facebook on rauhoitellut huolestuneita, eikä toistaiseksi mikään viittaa tekniseen vikaan tai ohjelmointivirheeseen.

Valituksia on tulvinut enimmäkseen Ranskasta, missä on juuri otettu käyttöön ns. Timeline-ominaisuus. Ihmetyksen aiheena ovat etenkin viestit vuosilta 2007 - 2009.

Vastaava poru nousi Suomessa Timelinen käyttöönoton yhteydessä viime joulukuussa. Tuolloin moni väitti, että heidän yksityisviestejään olisi vuotanut ulkopuolisten nähtäville.

Yhtään tällaista tapausta ei kuitenkaan ole osoitettu todeksi. Useimmiten kyse lienee ollut siitä, että Timelinen myötä profiilisivuille ilmestyi kirjoituksia vanhoista seinäkeskusteluista: monilla oli tapana käydä keskustelua omilla seinillään joko tahallaan tai vahingossa.

On myös mahdollista, että osa seinäviesteistä oli aiemmin rajattu vain tiettyjen kavereiden nähtäviksi, mutta Timelinen tullessa julkisuusasetukset muuttuivat.

Facebookin mukaan yksityisviestit eivät edelleenkään voi näkyä seinäkirjoituksina, koska nämä kaksi järjestelmää ovat teknisesti täysin erillisiä.

Lähteet: BBC, TechCrunch

Lue seuraavaksi