yle.fi-etusivu

Alf Holmberg rakentaa pyöränsä omin käsin

Muotoilijaksi Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Alf Holmberg ei millä tahansa pyörillä aja. Innokas pyöräharrastaja on valmistanut itse viitisen pyörää, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän käyttökelpoisia.

muotoilu
Alf Holmberg kuvassa tekemänsä puupyörän kanssa
Kaisa Hynynen / Yle

Viimeistä vuottaan Hamkissa opiskeleva Holmberg innostui pyörien rakentamisesta aikanaan ammattikoulussa. Hän teki ensimmäisen pyöränsä opinnäytetyönään.

- Ammattikoulussa ajattelin aikanaan, että olisipa hauska valmistaa oma pyörä, hän kertoo.

Töitä pyörien parissa

Holmberg omistaa kaikkiaan kymmenisen pyörää ja itse hän on tehnyt viisi kappaletta. Näiden lisäksi hän on työstänyt useampia pyöriä, joista on muuttanut runkoja tai muita osia haluamaansa tyyliin.

Osa Holmbergin koulutusohjelman muotoilijoista valmistuu suunnittelijaksi, osa ryhtyy itse muotoilijaksi. Hänen valintansa tuntuu tässä vaiheessa itsestään selvältä.

- Olen aina tykännyt tehdä käsillä joten minulle on luonnollista, että teen kaiken itse, hän toteaa.

Holmberg tuli Linnan pyöräverstaalle työharjoitteluun keväällä ja on ollut siellä töissä siitä lähtien. Työskentely pyörien parissa sopii miehelle paremmin kuin hyvin.

- Pyöriä tulisi muutenkin korjailtua harrastuksena ja täällä tulee tehtyä sitä ammattimaisesti.

Mietintämyssyssä useampi malli

Puinen pyörä onnistui niin hyvin, että Holmberg on suunnittelemassa uusia versioita samasta materiaalista. Parhaillaan miehen mietintämyssystä löytyy muutamia toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja.

Itse tehdyn puisen pyörän hinnaksi hän arvioi noin 5000–6000 euroa.

- Oma työ tässä on kalleinta, sillä käsityö on kuitenkin aika arvokasta. Materiaalit eivät hirveän paljoa maksa, sillä niitä pyritään laittamaan mahdollisimman vähän tällaiseen pyörän runkoon, hän kertoo.