Tutkimus: Syöpäkuolemien määrä Britanniassa selvässä laskussa

Syövästä selviää hengissä yhä useampi sairastunut, koska taudit havaitaan aiempaa nopeammin ja hoidot ovat entistä tehokkaampia.

terveys

Brittiläisen tutkimuslaitoksen mukaan syöpäkuolemien määrä Britanniassa vähenee miltei viidenneksen parin ensi vuosikymmenen aikana. Syitä ovat tupakoinnin väheneminen sekä diagnoosien nopeutuminen ja hoitokeinojen parantuminen.

Toissa vuonna 170 brittiä sadastatuhannesta kuoli syöpään. Vuoteen 2030 mennessä luku laskee 17 prosenttia eli 142:een, arvioi Cancer Research UK -järjestö.

Eniten, yli 42 prosenttia, ovat vähenemässä munasarjasyöpäkuolemat, mutta myös keuhko-, rinta-, ja suolistosyövissä kuolemien määrä vähenee noin neljänneksen, ja eturauhassyöpäkuolemissa laskua on 16 prosenttia. Joissakin syövissä, muun muassa maksan ja suun syövissä, luvut kuitenkin synkistyvät.

Kuningatar Maryn yliopiston professori Peter Saraseni muistuttaa, että ihmisten ikääntyessä heillä on edellisiä ikäluokkia enemmän aikaa myös sairastua syöpään ja kuollakin siihen. Kokonaisluvuissa syöpä kuolinsyynä on kuitenkin aiempaa harvinaisempi.

Naisten keuhkosyöpä vähenee vain Britanniassa

Alkuvuonna julkaistun italialaisen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan syöpäkuolemat ovat tänä vuonna vähenemässä kaikkialla EU:ssa, lukuun ottamatta haimasyöpää ja naisten keuhkosyöpiä. Britannia on ainoa positiivinen poikkeus suurista EU-maista: siellä naisia kuolee keuhkosyöpään aiempaa vähemmän.

Negatiivinen poikkeus naisten tilastossa on Puola, jossa nuorten naisten rintasyöpäkuolemat ovat lisääntyneet.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastoihin perustuva tutkimus laskee, että tänä vuonna syöpään menehtyy miltei 1,3 miljoonaa eurooppalaista miestä ja yli puoli miljoonaa naista. Vuoteen 2007 verrattuna miesten kuolleisuus on vähentynyt kymmenen prosenttia ja naisten seitsemän prosenttia.