Hyppää sisältöön

Bensan litrahinta kaikkien aikojen ennätykseen

Autoilu käy yhä enemmän kukkaron päälle. Bensiinin litrahinta on Suomessa noussut uuteen ennätykseen, vaikka raakaöljyn maailmanmarkkinahinta ei ole lähelläkään ennätystasoa.

Polttonesteiden hintoja huoltoasemalla Espoossa 25. syyskuuta 2012. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Bensiinin litrahinta on noussut kaikkien aikojen ennätykseen, kertoo Öljyalan keskusliitto. Litra 95-oktaanista bensiiniä maksaa keskimäärin 1,74 euroa. 98-oktaanisen hinta on 1,79 euroa litralta, joka sekin on ennätys.

Edellinen ennätys oli huhtikuulta, jolloin ysivitonen maksoi noin 1,72 euroa ja ysikasi 1,77 euroa litralta.

Diesel-polttoaineen keskihinta on nyt hiukan alle 1,57 euroa litralta. Maaliskuussa keskihinta kävi eurosentin korkeammalla.

Öljyalan keskusliiton talouspäällikkö Anne Maskula huomauttaa, että maaliskuussa käytettiin talvidieseliä, joka on hieman kesälaatua hintavampaa. Ennätystä lähennellään siis myös dieselin hinnassa.

Polttoaineen hinta määräytyy lukuisista tekijöistä. Nykyisen hinnannousun takana on varsinkin euron arvon lasku ja sitä vastaava dollarin kalleus. Raakaöljyn hinta määritellään dollareissa.

Euroopan öljymarkkinoilla Pohjanmeren Brent-laadun hinta on nyt 110 dollarin tienoilla barrelilta. Kun raakaöljyn hinta oli huipussaan, 147 dollarissa, vuoden 2008 kesällä, bensan litrahinta oli enimmillään 1,57 euroa, ilmenee Maskulan tilastoista. Tuolloin kuluttajahinnan nousua vaimensi euron suhteellinen vahvuus dollariin nähden.

Öljyalan keskusliitto ei tee ennustetta öljyn hinnan kehittymisestä.

Bensiinin hintaennätyksestä kertoi ensimmäisenä STT.