1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Liisa Tavi: Euroviisut oli kamala kokemus

Julkisuudesta vetäytynyt laulaja-lauluntekijä Liisa Tavi luokittelee itsensä humanistiksi, joka toivoo suomalaisille nykyistä kiireettömämpää elämää. Tavi myös kehottaa ihmisiä arvojensa tarkistamiseen.

Kuva: Leif Öster / Yle Kuvapalvelu

Laulaja-lauluntekijä Liisa Tavi muistetaan muun muassa lauluista _Jäähyväiset aseille _ja Elämälle kiitos. Tavin ura lähti liikkeelle poliittisen laululiikkeen parista, kun hän liittyi vasemmistolaiseen Agit Prop -kvartettiin vuonna 1976.

Leimallista Liisa Tavin tuotannolle on ollut 1960-luvun folk-liikkeestä periytyvä kantaaottava humanismi.

- Sielultani koen olevani humanisti. Uskoisin, että laulamalla olen ottanut kantaa isoihin ja humanismin puolella oleviin asioihin. En ole luovuttanut, olen lähtenyt elämään omaa elämääni, kuvailee Tavi.

Mielestäni julkisuus on harhaa, tv-ruudun lumetta.

Liisa Tavi

Joensuussa asuvan Liisa Tavin viimeisin levy on vuonna 2002 ilmestynyt Vaeltava sydän, jossa kuullaan brasilialaissävytteistä bossanova-musiikkia. Laulaja sai valtion taiteilijaeläkkeen keväällä 2008 ja on nyt vetäytynyt julkisuudesta.

- Niille, jotka ovat pahoillaan siitä, että en esiinny julkisesti, kerron, että kyllä minä vuosituhannen taitteessa jäin ihan arkisesti työttömäksi ja jouduin kehittelemään uusia vaihtoehtoja työllistämistöiden jälkeen. Mielestäni julkisuus on harhaa, tv-ruudun lumetta.

"Uusien ihmisten tulisi syntyä vanhemmille, joilla riittää rakkautta"

Liisa Tavi osallistui vuonna 1980 jopa Euroviisujen karsintoihin laululla Nopea talven valo.

- Se oli kyllä aika kamala kokemus. En ollut oikein kotonani. Hävisin.

Liisa Tavi viihtyy Joensuussa tällä hetkellä hyvin, mutta ei vanno, että jäisi kaupunkiin loppuelämäkseen. Tavin lapset ovat lähteneet maailmalle, ja nyt Joensuussa pitää 85-vuotias äiti. Lauluntekijällä on myös viesti suomalaisille:

- Kaipaisin Suomelta ja suomalaisilta kiireettömyyttä ja arvojen tarkistamista. Että ne uudet ihmiset, jotka syntyvät tänne, syntyisivät vanhemmille, joilla riittää rakkautta.