Tiibetin pakolaisten kokous etsii keinoja polttoitsemurhien torjumiseen

Kymmenet tiibetiläiset ovat polttaneet itsensä vastalauseeksi maansa miehitykselle. Tiibetin pakolaishallitus syyttää itsemurhista Kiinaa, mutta toivoo keinoja niiden estämiseen myös pakolaisten suurtapaamiselta.

Ulkomaat

Tiibetiläispakolaiset ovat kokoontuneet suureen yhteistapaamiseensa, jossa pohditaan ennen muuta lisääntyneitä polttoitsemurhia. Nelisensataa tiibetiläistä eri puolilta maailmaa on kokoontunut neljäksi päiväksi Pohjois-Intiaan Dharamsalaan, jossa on samaan aikaan koolla myös tiibetiläisten pakolaisparlamentti. Kokous on Tiibetin pakolaisten suurin neljään vuoteen.

Kolmen viime vuoden aikana yli 50 tiibetiläistä on sytyttänyt itsensä tuleen vastalauseena Tiibetin kiinalaismiehitykselle. Valtaosa on kuollut. Joukossa on ollut munkkien ja nunnien lisäksi myös muun muassa opiskelijoita ja maanviljelijöitä.

Tiibetin pakolaishallituksen viimekuisen lausunnon mukaan vastuu polttoitsemurhista on täysin Kiinan. Pakolaishallituksen pääministeri Lobsang Sangay kuitenkin toivoo myös tiibetiläisiltä ehdotuksia siitä, miten tragediat olisivat estettävissä.

– Kaikki tiibetiläiset ymmärtävät, miksi joku ryhtyy niin rajuun tekoon sorretussa Tiibetissä. Meidän tehtävämme on keksiä keinot, etteivät Tiibetissä elävien hätähuudot olisi turhia, sanoi pääministeri, jonka roolin merkitys on kasvanut tiibetiläisten hengellinen johtajan Dalai llama vetäydyttyä poliittisista tehtävistä.

Kiinan uudelta johtajalta toivotaan uutta asennetta

Itsemurhat järkyttävät buddhalaisia tiibetiläisiä, joiden uskonnon mukaan kaikki elämä on pyhää. Samalla he kuitenkin ovat turhautuneita siihen, että vuosien neuvotteluyritykset Kiinan kanssa eivät ole tuottaneet kohennusta Tiibetin asemaan.

Kiinan lähestyvä johtajanvaihdos on herättänyt toiveita siitä, että tuleva presidentti Xi Jinping olisi edeltäjäänsä suopeampi Tiibetiä kohtaan. Näin uskoo muun muassa yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston Tiibetin-tuntija, professori Robert Barnett. Hänen mukaansa Kiina on epäsuorasti vihjaissut neuvottelujen aloittamisesta.

Kiina pitää Tiibetiä omana alueenaan ja syyttää Dalai llamaa itsenäistymispyrkimyksistä ja jopa polttoitsemurhien lietsomisesta. Dalai llaman mukaan tiibetiläisten tavoitteena on laaja autonomia.

Lähteet: AFP, AP