Petolintujen pesistä etsitään jälkiä porsaista

Ely-keskus tutkii ennen lumen tuloa, löytyykö Himangalla suurten petolintujen pesien ympäristöstä merkkejä villisian porsaista. Paikallinen villisikafarmari hakee keskukselta korvauksia rauhoitettujen lintujen aiheuttamista porsastuhoista.

Kotimaa
Villisikoja aitauksessa.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Toni Heikkilä arvioi korppien ja kotkien tappaneen jopa 150 villisian porsasta, jotka linnut ovat napanneet aitauksesta. Vain yksi tämän kesän porsaista on selvinnyt.

Eero Laukkanen Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta vahvistaa, että asiaa koskeva korvaushakemus on käsittelyssä. Näyttö asiassa on auki lukuunottamatta muutamaa riistakameran kuvaa, joissa näkyy suuri petolintu.

- Ilmeisesti sellainen on alueella liikkunut. Se on näyttö tällä hetkellä - ja tietysti kadonneet porsaat.

Tutkijat käyvät lähiaikoina läpi lähialueen suurten petolintujen pesien ympäristöt nähdäkseen, löytyykö näyttöä siitä, että linnut olisivat käyneet saalistamassa porsaita.

Laukkanen muistuttaa, että alueella liikkuu muitakin petoja, sekä maapetoja että lentäviä petolintuja. Isojen petolintujen aiheuttamat vahingot korvataan luonnonsuojelulain nojalla. Mikäli taas on kyse maapedoista, korvausasiat kuuluvat metsästyslain puolelle ja eri ministeriölle.