1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KRIS antaa nuorille otteen elämästä

KRIS erityisnuorisotyö on ennaltaehkäisevää ja korjaavaa kriminaalityötä päihde- ja rikoskierteessä oleville nuorille. Tarkoitus on auttaa yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneet nuoret takaisin normaaliin elämään.

Kotimaan uutiset
Nuorisoa Kampin keskuksessa.
Yle

Pojasta polvi paranee, tai sitten ei. Osalla nuorista asiat ovat hyvin, mutta niillä, joiden elämä on rempallaan, voivat asiat olla todella huonosti.

KRIS erityisnuorisotyö aloitti pienimuotoisena toimintana neljä vuotta sitten. Se on pikkuhiljaa levittänyt toimintaansa eri puolille Suomea.

KRIS-Lahti aloitti tämän vuoden maaliskuussa ja se pyrkii auttamaan päihde- ja rikoskierteessä olevia nuoria.

Tuuliajolla oleva nuori tarvitsee tukea

Moni nuori on syrjäytynyt siihen pisteeseen, että elää kokonaan yhteiskunnan ulkopuolella.

- Ongelmana ovat huumeet, joita on tarjolla paljon. Huumekauppaa pyöritetään esimerkiksi koulujen ympärillä ja jo yläasteikäiset voivat olla pahasti koukussa, kertovat Katariina Pousi ja Heli Toivonen KRIS-Lahdesta.

Huumekauppaa pyöritetään esimerkiksi koulujen ympärillä. Jo yläasteikäiset voivat olla pahasti koukussa.

KRISin toimintaan liittyy aina neljä periaatetta: rehellisyys, pähteettömyys, yhteisvastuullisuus ja toveruus.

- Kun nuori tulee meille, pyrimme ensin opettelemaan tuntemaan hänet. Emme tuputa itseämme vaan annamme nuoren tulla juttelemaan ja näin luomme pohjan sille, että pystymme auttamaan.

Rajat luovat turvallisuutta

Kun nuori on tuuliajolla, tarvitaan rajoja. Jos niitä ei löydy kotoa, voivat eritysnuorisotyöntekijät auttaa.

- Rajojen asettaminen on tärkeää. Aluksi niitä vastaan saatetaan protestoida lujastikin, mutta pian nuori huomaa, että rajat luovat turvallisuutta, sanoo Pousi.

Meillä ei lyödä Raamatulla päähän, emme saarnaa, emmekä julista mitään aatetta tai sanomaa.

KRIS korostaa sitä, että nuoria ei auteta minkään aatteen voimalla.

- Meillä ei lyödä Raamatulla päähän, emme saarnaa, emmekä julista mitään aatetta tai sanomaa, vaan tärkeintä on auttaa nuoria saamaan elämän syrjästä kiinni.

- Meidät on helppo löytää - Lahden toimipisteemme sijaitsee rautatieaseman vieressä ja se on auki kellon ympäri. Meille voi myös soittaa, päivystysnumeromme on 050 357 8823, eikä tarvitse kuin antaa puhelimen soida kerran, me soitamme kyllä sitten takaisin, muistuttavat KRISiläiset.