yle.fi-etusivu

Oulu nousee Nokian kuopasta

Oulun it-alalta on hävinnyt kolmen viime vuoden aikana 2 700 työpaikkaa. Menetystä korvaamaan on kuitenkin syntynyt noin 2 000 uutta työpaikkaa eri aloille. Kaupungin talouden haasteet ovat edelleen kovat.

talous
Ihmisiä kävelemässä.
Yle

- Oulu, Oulu, Oulu, Oulu, kuuluu huuto Kauppatorilla. Oululaiset yrittäjät, osaajat sekä kaupunginisät ja -äidit ovat kokoontuneet yhteiskuvaan huutamaan ja marssimaan Oulua ylös Nokian kuopasta Ajankohtaisen kakkosen juttua varten. Yksi marssijoista on Nokialta vuodenvaihteessa lähtenyt Sari Päivärinta.

- Täällä keksitään koko ajan uusia juttuja, halutaan viedä alueellisia asioita eteenpäin. Oulu on ehtymätön energian tyyssija, laukoo tuore yrittäjä.

Oulun lippulaivana pidetyltä it-alalta on hävinnyt viimeisten kolmen vuoden aikana 2 700 työpaikkaa. Tilalle on syntynyt 2 000 uutta työpaikkaa, mutta takapakkia työllisyyslukuihin on taas tulossa Nokian syksyn irtisanomisten seurauksena.

Haasteellisesta taloustilanteesta huolimatta kaupungissa on valloillaan kova yrityspöhinä. Ainakin 400 uutta työpaikkaa on syntynyt start-up-yrityksiin.

- Autamme uusia yrityksiä alkuun muun muassa järjestämällä rahoitustapahtumia ja messumatkoja. Kaupungilla on myös sijoitusrahasto start-up-yrityksien tukemiseksi, kertoo Oulun elinkeinotoimiston BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

- Esilanseerasimme tuotteemme BusinessOulun järjestämällä matkalla New Yorkissa kesäkuussa. Mukana oli myös muutama muu oululainen firma. En tiedä olisiko matka ollut mahdollinen ilman elinkeinotoimiston apua. Oulusta on hyvä ponnistaa, sanoo uutta videokuvausmenetelmää tekevän FilmMe Groupin markkinointijohtaja Lauri Salovaara.

Yritystakomo auttaa alkuun

Elektroniikan lämpösuunnittelua, myynti- ja markkinointipalvelua sekä reaaliaikaista vakioveikkausseurantapalvelua. Ex-nokialaisten perustamalla Yritystakomolla oululaiset osaajat voivat takoa uutta alkua, oli se sitten oma yritys tai työllistyminen toiseen firmaan. Takomolta on syntynyt kahden vuoden aikana 46 yritystä, joissa on noin 120 työntekijää. Muihin firmoihin Takomon kautta on löytänyt tiensä reilut 100 oululaista.

- Kaikkein tärkeintä on, että Takomo mahdollistaa vaihtoehdon sille, että ollaan kotona sohvan ja saunan välissä. Täällä voit olla kaltaistesi ihmisten joukossa, pitää itsesi energisenä, törmätä uusiin asioihin ja innostua, kertoo takomomestari Kari Kivistö.

Oulun yritystakomon takomomestari Kari Kivistö.
Oulun yritystakomon takomomestari Kari Kivistö.Yle

Takomomestarin mukaan teknologia-alan murros ja lama on suuri mahdollisuus.

- Vapaudutaan tekemästä vain yhtä juttua, katsotaan ympärille ja mietitään mitä muuta voitaisiin tehdä.

Yritystakomo tarjoaa viikoittain runsaasti ohjelmaa, aina yritysopista rahoitusiltapäivään ja esiintymisvalmennukseen.

- Järjestämme tilaisuuksia, joissa osaajat tutustuvat toisiinsa ja kuulevat asioita, joita eivät ole kuullut koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi mobiilialan ihmisille kaatopaikka tai teatterimaailma saattaa olla tosi outo ympäristö, mutta kun nämä hullunkuriset perheet yhdistetään, niin siitä syntyy sattuman sanelemia mahdollisuuksia, hehkuttaa Kivistö.

- Täällä on aina innokkaita ihmisiä, saa draivia hommiin. Täältä saa kommenttaja ja kannustusta niiltäkin, jotka toimivat aivan eri alalla. Erinomainen paikka, kehuu yritysideaansa takomaan tullut Jukka Antila.

Taloushaasteet edelleen kovat

Informaatioteknologialalle on syntynyt uusia yrityksiä kaikkiaan 200. Oulun kaupunki käy parhaillaan keskusteluja myös muutaman isomman teknologiayrityksen kanssa mahdollisesta Ouluun sijoittumisesta.

Oulun työllisyystilanne pysyy haasteellisena, koska seuraavina vuosina työmarkkinoille tulee noin 1 000 henkilöä enemmän kuin eläköityy. Talous täytyy saada kasvamaan, jotta nyt 13 prosentin työttömyys saataisiin laskemaan alle 10 prosentin. Oulun erikoisuus Suomen kaupunkikentässä on myös se, että kaupungin keski-ikä on 34,5 vuotta. Elinkeinotoimiston tavoite on kuitenkin synnyttää 5 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2013 mennessä.

- Ict-kenttä on edelleen vahva ja kasvava ala Oulussa. Lisäksi kasvua tuovat terveys- ja hyvinvointiteknologia, start-up-yritykset ja painettu älykkyys. Pohjoisessa Norjassa ja Ruotsissa on myös meneillään noin 125 miljardin investoinnit kaivos- ja energia-aloilla. Sieltäkin jos saataisiin vielä pieni siivu, niin olisi kasvutavoite täynnä, uskoo BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Yrittäjä ja Oulu-aktiivi Sari Päivärinta.
Yrittäjä ja Oulu-aktiivi Sari Päivärinta.Yle

- En näe sellaista mahdollisuutta, että nyt luovutettaisiin ja lyötäisiin hanskoja tiskiin. Nyt katsotaan eteenpäin ja viedään Oulu vielä parempaan nousuun mitä se on ollutkaan. Meillä on mahdollisuuksia ja työkalut siihen, sanoo yrittäjä ja Oulu-aktiivi Sari Päivärinta.

Mitä on painettu äly? Millainen pöhinä Oulun yritystakomolla käy? Katso Ajankohtainen kakkonen tänään, TV2 klo 21.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"