Huono heijastin on jalankulkijan turma

Jalankulkijan kannattaa tarkistaa, että heijastimesta löytyy CE-hyväksynnästä kertova merkki. Heijastimien käyttö on voimakkaasti yleistynyt Suomessa. Liikenneturvan selvityksen mukaan heijastinta käyttää nyt kymmenestä suomalaisesta jo lähes kuusi.

Kotimaa
Heijastimissa ei voi liioitella.Liikenneturva / Jorma Kaarna

Oma näkyvyys on tärkeä osa turvallisuutta, se auttaa autoilijaa havaitsemaan jalankulkijan.

Naiset käyttävät heijastinta useammin kuin miehet. Liikenneturvan Turun aluetoimiston yhteyspäällikkö Antero Aho iloitsee, kun heijastimen käyttöaste nousi yli kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2010.

- Meillä on pitkään ollut sellainen käsitys, että taajamissa ei tarvita heijastinta. Syysmärässä taajamamiljöössä on pimeään aikaan monenlaisia valoheijastumia. Kunnollinen heijastin on paikallaan ihan kaikissa liikenneolosuhteissa. Kyllä se luo jalankulkijalle turvallisuutta niin kaupungissa kuin maantielläkin, painottaa Aho.

Valistus puree

Lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Poliisi ei kuitenkaan voi sakottaa jalankulkijaa, joka ei pimeään aikaan käytä heijastinta.

Liikenneturvan tarkkailijat eivät ole koskaan havainneet näin runsasta heijastinten käyttöä. Heijastintarkkailujen aloitusvuonna 1998 vain joka neljäs käytti heijastinta.

Ainakin tässä asiassa valistus näyttää purevan.

Antero Aho

- Liikenneturvassa olemme pohtineet paljon, miksi heijastimen käyttö on yleistynyt näin runsaasti. Ainakin tässä asiassa valistus näyttää purevan, kehaisee Aho.

Varo huonoa heijastinta

Ihan kaikki heijastimina kaupattavat tuotteet eivät kuitenkaan ole kunnollisia.

- Heijastimen ostajan on katsottava, että pakkauspussissa on CE-hyväksymismerkintä. On löydyttävä myös, kuka tuotteen on testannut ja käyttöohje. Väittäisin, että tällä hetkellä joka viides myynnissä oleva heijastin on ala-arvoinen, sanoo Aho.

Liikenneturva on hankkinut aluetoimistoihinsa testauslaitteita, joilla heijastimen tehokkuus voidaan mitata.

- Tulemme esimerkiksi Turun aluetoimiston alueella järjestetään tänä syksynä tilaisuuksia, joissa ihmiset voivat tarkastaa oman heijastimensa kunnon, kertoo Aho.