Nuoren tutkijan palkinto psykiatrian erikoislääkärille

Vuoden 2012 Martti Hämäläinen -palkinto luovutettiin dosentti Soili Lehdolle tiistaina. Kuopiolaistutkija on selvittänyt tulehdusreaktion ja masennuksen yhteyttä.

Kotimaa

Kuopiolainen dosentti, psykiatrian erikoislääkäri Soili Lehto on saanut vuoden 2012 Martti Hämäläinen -palkinnon. Nuoren tutkijan palkinto luovutettiin Lehdolle Itä-Suomen lääketiedepäivillä Kuopiossa tiistaina.

Vuonna 1978 syntynyt Lehto on tutkinut psykiatriassa tulehdusreaktion merkitystä masennuksen puhkeamiseen. Lehdon tutkimukset saattavat johtaa muutoksiin masennuspotilaiden hoitokäytännöissä.

- Masennus ei ole yksi yhtenäinen sairaus. Sen vuoksi pyrimme tutkimaan, mitä elimistön muutoksia liittyy eri masennustyyppehin, Lehto kertoo.

Lehto pitää työtä erittäin tärkeänä, sillä masennuksesta aiheutuu suuria kustannuksia yhteiskunnalle.

- Maailman terveysjärjestö WHO arvioinut, että vuonna 2030 masennus ja ahdistus aiheuttavat paljon työ- ja toimintakyvyn menetyksiä. Eli jos pystymme löytämään jotain, mikä parantaa masennuksen hoitoa ja kohdistamista, niin kyllä sillä on isoja yhteiskunnallisia merkityksiä, tuore Martti Hämäläinen -palkittu sanoo.

Martti Hämäläinen -palkinto jaetaan vuosittain alle 40-vuotiaalle tutkijalle Itä-Suomen lääketiedepäivien yhteydessä. Palkinnon myöntää Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.