Kaivos tyhjennetään Ruotsissa

Pohjois-Ruotsissa tyhjennetään vanhaa kaivosta vedestä seuraavat kaksi vuotta. Asialla on valtiollinen kaivosjätti LKAB. Se avaa tyhjennettävän Leveänimen vanhan louhoksen rinnalle kaksi uutta avokaivosta Svappavaaraan.

Ulkomaat
Havainnekuva Leveäniemen kaivoksesta
Svenska grafikbyrån / LKAB

Leveänimen avokaivoksesta louhittiin rautamalmia vuosina 1964–1983. Tuotanto lopetettiin laskusuhdanteen vuoksi. Nyt louhoksen vedet pumpataan pois uuden kaivoksen tieltä. Vettä pumpataan pois 30 miljoonaa kuutiometriä. Se on LKAB:n tiedotteen mukaan viidenkymmenen Tukholman Globenin verran.

Ei vaikutusta Tornionjokeen

Vesi pumpataan Liukattijokeen, joka laskee Torniojokeen. Liukattijoen ja Tornionjoen yhtymäpaikka on Vittangin kylän yläpuolella Ruotsissa toista sataa kilometriä Suomen rajalta. Norrbottenin lääninhallituksen mukaan louhoksen tyhjennysvedellä ei ole vaikutusta rajajokeen. Samaa mieltä oli taannoin lausunnossaan Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio.

Norrbottenin lääninhallitus seuraa jatkuvaa näytteenottoa. David Berggråd lääninhallituksen ympäristösuojeluyksiköstä sanoo Yle Uutisille puhelinhaastattelussa, että tyhjennysveden kuparipitoisuuden ylärajaksi on määrätty 4 mikrogrammaa litrassa.

Tyhjennys vie kaksi vuotta. Ruotsin yleisradion SR Norrbottenin haastatteleman LKAB:n johtajan Peder Nesénin mukaan pumppaus voitaisiin tehdä nopeammin, mutta hitaammalla tahdilla vältetään ympäristövahingot.

Svappavaara LKAB:n rajua kasvua

LKAB kertoo nostavansa Svappavaaraan avattavalla kolmella kaivoksella rautamalmintuotantoaan yli kolmanneksella nykyisestä jopa 40 miljoonaan tonniin vuodessa. Kaivokset ovat Leveäniemi, Mertainen ja Gruvberget ja niiden on määrä olla tuotannossa 2015.