yle.fi-etusivu

Kuopion hätäkeskus aloittaa 4. joulukuuta

Sisäministeriö vahvisti Itä- ja Kaakkois-Suomen yhteisen keskuksen siirtoaikataulun tällä viikolla. Huoli päivystäjien riittävästä määrästä näyttää ainakin tässä vaiheessa olevan turha.

Kotimaa
Itä-ja Kaakkois-Suomen hätäkeskusalue.
Yle

Uusi Itä- ja Kaakkois-Suomen hätäkeskus aloittaa toimintansa Kuopiossa 4. joulukuuta. Aikataulusta päätettiin sisäministeriössä tällä viikolla.

Nykyisten maakunnallisten hätäkeskusten toiminta siirtyy vaiheittain Kuopioon marraskuun lopulla ja joulukuun alussa. Ensimmäisenä siirtyvät Pohjois-Karjalan, toisena Etelä-Savon ja kolmantena Kaakkois-Suomen hätäkeskuksen toiminnot.

Uuden hätäkeskuksen nimeksi tulee Kuopion hätäkeskus, ja se vastaa jatkossa kaikkiin Itä- ja Kaakkois-Suomen alueelta tuleviin hätäpuheluihin.

60 siirtyi työn perässä Kuopioon – henkilökuntaa näyttää riittävän

Kuopioon yksikköön tulee 90 - 100 hätäkeskuspäivystäjää. Kesällä päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena lakkaavista hätäkeskuksista 69 työntekijää ilmoitti haluavansa siirtyä töihin Kuopioon. Nyt siirtyvien määrä on 60.

- Se on hieman laskenut, ja siksi pistimme hakuun kahdeksan hätäkeskuspäivystäjän virkaa Kuopioon. Alun perin hakua suunniteltiin loppuvuodelle, mutta teimme sen nyt etupainotteisesti, koska haluamme varmistaa, että päivystäjiä tulee tarpeeksi. Hakijoita virkoihin näyttää olevan hyvin, sanoo ohjauksen ja ennakoinnin johtaja Teemu Hassinen Hätäkeskuslaitoksesta.

Julkisuudessa on ollut esillä huolta päivystäjien riittämisestä sekä uudessa hätäkeskuksessa että lakkaavissa keskuksissa. Hassisen mukaan henkilökuntaa näyttää tällä hetkellä olevan tarpeeksi.

- Seuraamme tilannetta kuitenkin päivittäin ja reagoimme nopeasti, jos tilanne muuttuu. Pelastusopistosta Kuopiosta valmistuu joulukuussa uusi kurssi hätäkeskuspäivystäjiä, ja kyselymme mukaan heistä kymmenkunta haluaa töihin Kuopioon.

- Jos henkilökuntaa ei jostain syystä saataisi riittävästi, meillä on varautumissuunnitelma siihenkin, Hassinen korostaa.

Kouvolan yksikön henkilövalinnat vielä kesken

Hätäkeskuslaitos odottaa seuraavaksi Kouvolaan tulevan kansalaisten yleisneuvontapalvelun henkilöstövalintoja. 12 työntekijän yksikkö aloittaa vuodenvaihteessa.

Jos henkilökuntaa ei jostain syystä saataisi riittävästi, meillä on varautumissuunnitelma siihenkin.

Teemu Hassinen

- Valinnat ovat pian selvillä, ja silloin tiedämme, onko valituksi tullut niitä, jotka ovat luvanneet tulla Kuopioon, sanoo Hassinen.

Itä- ja Kaakkois-Suomen hätäkeskusten yhdistyminen on osa Hätäkeskuslaitoksen uudistusta, joka koskee koko maata. Uudistus on aloitettu Pohjois-Suomesta.