"Yt-ilmoitukset näkyvät työttömyytenä vasta ensi vuonna"

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut aina huhtikuusta alkaen ja koko ajan kiihtyvällä tahdilla, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

talous

Viime viikkojen yt-ilmoituksista ja irtisanomisista huolimatta Suomen työttömyysaste on pysynyt kohtalaisena. Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen sanoo, että työttömyysluvuissa viimeaikaiset irtisanomisilmoitukset näkyvät vasta myöhemmin.

- Viimeaikaiset yt-ilmoitukset ja irtisanomisilmoitukset eivät vielä näy työttömyysluvuissa. Menee useampi kuukausi, ehkä puoli vuotta ennen kuin ne alkavat näkyä.

- Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut aina huhtikuusta alkaen ja koko ajan kiihtyvällä tahdilla. Eli siihen on merkit, että kuukausi kuukaudelta on menty huonompaan suuntaan.

Millaisia työttömyyslukuja vuodenvaihteessa mahdollisesti nähdään, Syvänen ei uskalla veikata.

Tällä hetkellä työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut rakentamisessa ja jonkin verran maa- ja metsätaloudessa sekä liikenteessä. Sen sijaan teollisuudesta ei vielä ole kantautunut isoja yt-ilmoituksia.

- Jos teollisuudessa tulee irtisanomisia, sieltä isot isot volyymit kehittyvät. Se oli edellisessä taantumassa heikoin lenkki.