Etikantuoksuisen aspiriinin paikka on apteekin lääkeroskiksessa

Riihimäkeläinen taivas peittyy vaaleanpunaisiin pilviin, jos olet ujuttanut jodilääkkeitä apteekin lääkekeräykseen. Kaikkien vanhentuneitten lääkkeitten paikka on apteekin lääkeroskiksessa. Sieltä ne seulotaan ja toimitetaan ongelmajätelaitokselle.

Kotimaa
Virva Saastamoinen ja apteekin lääkekeräyspiste.
Satu Haapanen / Yle

Kaverille kirjoitettuja lääkkeitä ei pidä ottaa käyttöön, vaikka niitä olisi tarjollakin.

- Kaikki ei sovi kaikille. Särkylääkkeitäkin on niin monenlaisia. Aina pitää varmistaa sopivatko lääkkeet juuri kyseiselle henkilälle ja mikä on sopiva annostus, sanoo proviisori Virva Saastamoinen Mikkelin ensimmäisestä apteekista.

Kun kaapista löytyy vanhentuneita lääkkeitä, niitä ei singota kotiroskikseen, vaan palautetaan apteekkiin. Apteekit lajittelevat lääkkeet ja kunnat hoitavat niiden toimittamisen Riihimäen ongelmajätelaitokselle.

- Vuosia sitten vanhentuneet aspiriinirasiatkaan eivät kuulu kotiroskikseen. Niitä on turha käyttää. Pääsääntöisesti lääke vanhetessaan heikkenee eikä niillä enää saavuteta toivottua tehoa.

Virva Saastamoinen mainitsee juuri aspiriinin hyvänä esimerkkinä siitä, että myös oma nenä voi kertoa on tuote enää käyttökelpoinen.

Jos aspiriinipaketti avattaessa tuoksuu etikalle, se on vanhentunut eikä sitä pidä enää käyttää.

Mitä vanhoille lääkkeille tapahtuu apteekissa?

Jos reseptilääkkeissä on henkilötietoja, ne poistetaan apteekissa. Virva Saastamoinen kertoo myös, että apteekin kannalta on helpompaa, jos tabletit ovat alkuperäisissä pakkauksissaan.

- Kaikki lääkkeet eivät mene samaan astiaan.

- Riihimäellä Ekokemillä on semmoinen ongelma, että riihimäkeläiset eivät kauheasti tykkää, jos sammiossa palaa jodia. Jodi nimittäin värjää kaasut ja taivaalle ilmestyy vaaleanpunaisia pilviä.

- Se on suurin syy, miksi Ekokem haluaa, että jodi on eritelty. Jodiin kuuluvat Jodix-tabletit sekä Betadine-voiteet ja -liuokset.

- Eri tavalla käsiteltävien ryhmään kuuluvat myös sytostaatit eli syöpälääkkeet sekä reumalääke Trexan.

Mihin pannaan insuliinikynät ja niiden neulat?

Diabeetikon kodista tulee roskiin neuloja ja tyhjiä insuliinikyniä. Niitä ei tarvitse kantaa apteekkiin, vaan laittaa kotiroskikseen.

- Suositus on, että ne laitetaan yhdyskuntajätteeseen muovisuojineen ja mielellään muovipulloon tai vaikka tyhjään maitotölkkiin, jotta kukaan, joka käsittelee roskia, ei pistä itseään vanhoihin neuloihin.

- Ja vessanpytty on sitten viimeinen paikka, mihin vanhoja lääkkeitä laitetaan. Sitä kautta niistä tulee jätevedenpuhdistuslaitosten ongelma.