yle.fi-etusivu

Otanmäen lintuvesiallas kaipaa kunnostamista

Pusikoituvat rannat karkottavat pian kahlaajat lintuvesialtaasta. Allas on lintuharrastajien keskuudessa suosittu lintujenkatsomispaikka.

luonto
Otanmäen lintuvesialtaan pusikoituvat rannat.
Hanne Kinnunen / Yle

Entisessä Vuolijoen kunnassa eli nykyään Kajaanissa sijaitseva Otanmäen lintuvesiallas on lintuharrastajien tiedossa kautta Suomen. Lintuharrastaja Jouni Ruuskanen kertoo, että Vuolijoen kunnan jälkeen alueella ei ole tehty mitään.

- Vuolijoen kunnan aikana tälle annettiin nimeksi lintuvesiallas, kun se aikaisemmin oli jätevesiallas. Tänne tehtiin kolme lintutornia, kota ja hirsinen kuvauskoju, muistelee Ruuskanen.

Lintuvesiallas on Otanmäessä vuosina 1949-1985 toimineen rautamalmikaivoksen jätevesiallas. Nykyään puiset rakenteet ovat rapistuneet ja rannat ovat kasvaneet umpeen. Hirsisellä kuvauskojulla ei ole juuri käyttöä, koska edessä oleva ruovikko estää näkyvyyden, eivätkä kahlaajatkaan viihdy rehevöityneessä maastossa.

- Siinä ei ole enää paljon tarkkailtavaa, jos ei ranta-aluetta siivota ja kunnosteta paljaaksi lietealueeksi, mikä se aikaisemmin oli, sanoo Ruuskanen.

Alueen omistaja eli Kajaanin kaupunki ei lämpene kunnostamistoimille, koska rahaa eivät riitä ja lintuvesialtaan kunnostaminen ei ole lakisääteinen tehtävä. Maankäytöstä vastaava kaupungingeodeetti Timo Soininen ei halunnut kommentoida asiaa sen enempää.

- Kyllä täällä sellaisia kiireellisiä toimenpiteitä hyvin pienellä rahalla pystyisi tekemään ja olisi syytäkin tehdä. Lintuyhdistys antaa mielellään vinkkejä mitä pitäisi korjata tai tehdä, sanoo Jouni Ruuskanen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden