Yhä harvempi kainostelee kumikaupoilla

Paketti näkk.....ileipää. Ja vielä su....klaata. Komediasarjan malliin kankeasti ei kondomikauppa kioskeissa enää käy. Paketti sujahtaa kuitenkin keskiverto-ostosta nopeammin taskuun tai lehden väliin. Ainakin varttuneemmilla ostajilla.

Kotimaa
Kuvassa kondomipakkauksia kioskin tiskillä.
Sari Vähäsarja / Yle

Paula Korpi kokkolalaisesta kioskista sanoo, että kondomien ostoon ei enää odoteta kioskin tyhjenemistä. Silti erityisesti aikuiset sujauttavat hankintansa piiloon varsin nopeasti. Nuoriso taas tekee kauppaa joskus korostetunkin reteästi.

Kondomit ovat tuote, jonka hinnasta asiakkaat eivät purnaa. Ne eivät myöskään erityisesti työllistä myyjiä:

- Ne ovat niitä harvoja, joista ei kysytä mitään, nauraa Korpi.

Ostajien ikähaarukka ulottuu nuorista hyvinkin iäkkäisiin. Nuorille myynnissä näkyy viikonloppuisin jonkinlaista kasvua.

Ujoja joka ikäluokassa

Mari seinäjokelaisesta kioskista sanoo monien osaavan ostaa kondomit rennosti, mutta ujojakin löytyy joka ikäryhmästä. Hän kertoo myyneensä joskus neljä, viisikin tuotetta ennen kuin asiakas on saanut kakistettua varsinaisen kohteensa.

- Joskus kyllä näkee jo ovelta, mikä on asiana.

Seinäjoella myyntiä vauhdittavat tapahtumat, erityisesti Tangomarkkinat ja Vauhtiajot.

Tamperelaisessa kioskissa työskentelevä Mirva törmää varsin vähän ujoihin ostajiin. Varsinkin nuoret ovat kaupanteossa luontevia. Silti kondomipaketti sujahtaa taskuun tamperelaisessakin kioskissa usein nopeammin kuin muut ostokset.