Kuloharjun kyläkauppa porskuttaa vastavirtaan

Kyläkauppojen määrä jatkaa laskuaan. Lapissa lopetti viime vuonna neljä kyläkauppaa toimintansa. Vastoin yleistä suuntausta Etelä-Posiolla avattiin uusi kyläkauppa entisen koulun tiloihin.

Kotimaa
Tarmo lähikauppa Posion Kuloharjussa
Pia Tuukkanen / Yle
Tarmo lähikauppa Posion Kuloharjussa
Kuuntele juttu Kuloharjun kyläkaupasta.

- Se kyllä on jutun paikka, sanoi mies posiolaisella huoltoasemalla, kun toimittaja kertoi käyneensä Kuloharjun uudessa kyläkaupassa.

Kahden nuoren miehen, eläinlääkäri Henri Pätsin ja lähihoitaja Juho Määtän rohkea teko, aloittaa kyläkauppa Kuloharjun kylään saa kiitosta ja kannustusta ihmisten keskuudessa ympäri Posiota.

Syyskuun alussa ovensa avannut kauppa Kulovalkea aloitti haastavaan saumaan, sillä edessä on heti vuoden hiljaisimmat myyntiajat.

Kulovalkean asiakaspiirissä on neljä kylää, joissa asuu yhteensä noin 700 ihmistä. Kesällä alueen asukasmäärä kaksinkertaistuu, kun kesäasukkaat saapuvat.

- Suuri osa alueen kesäasukkaista saapuu Oulun alueelta. Olemme ajatelleet pitää kauppaa kesäperjantaisin hieman pidempään auki, kertoo Kulovalkean osa-aikainen myyjä Tiina Turunen.

Entiseen kyläkouluun tehdyssä myymälässä on laaja valikoima tuotteita aina peruselintarvikkeista tuoretuotteisiin ja lemmikkitarvikkeisiin.

- Toinen kauppias, Henri Pätsi on ammatiltaan Pudasjärven johtava eläinlääkäri. Se selittää lemmikkitarvikkeet. Ne on otettu kyllä hyvin vastaan asiakkaiden keskuudessa, Tiina Turunen hymyilee.

Toinen kauppias Juho Määttä työskentelee kaupan lähellä, Sirniön kylässä hoivakodissa.

- Pojat saavat tehdä pitkää päivää, koska ovat myös muualla töissä, Turunen sanoo.

Turunen itse on kotoisin Etelä-Posiolta. Elämäntilanne muuttui niin, että hän palasi kotiseudulle Rovaniemeltä.

- Olen työskennellyt 27 vuotta Rovaniemellä Citymarketissa. Silti kyläkaupan pyörittäminen on erilaista kuin isossa kaupassa työskentely, Turunen sanoo.

- Töitä on vaikea saada täällä, joten oli todella hieno homma, että kyläkauppa avautui.

Myymälänhoitajaksi Kulovalkeaan tulee Pekka Säkkinen.

Kyläkauppa asukkaiden toiveena

Koko maassa on jäljellä 385 kyläkauppaa. Niiden yhteenlaskettu vuosittainen päivittäistavaroiden myynti on 176,8 miljoonaa euroa.

Eniten kyläkauppoja on Varsinais-Suomessa, 38 kappaletta. Toiseksi eniten Pohjanmaalla, 32 ja kolmanneksi eniten Lapissa, 31 kappaletta. Lapin kyläkauppojen päivittäistavaramyynti oli vuonna 2011 18,6 miljoonaa euroa.

Aivan näköetäisyyden päässä uudesta kyläkaupasta asuu Irja Kylmäluoma. Hänelle kyläkaupan avautuminen toi helpotuksen ruokaostoksiin.

- Ei tarvitse kerran viikossa ostaa kaikkea, vaan voi käydä kyläkaupassa, Kylmäluoma sanoo.

Tähän mennessä yhden hengen taloutta asunut, autoton rouva on päässyt kauppaan kerran viikossa, 30 kilometrin päähän Posiolle.

Posiolla käyntiä on edelleenkin, koska kirkonkylällä sijaitsee muun muassa apteekki ja muut palvelut. Myös polttoaineentarvitsijoiden on ajettava Posiolle.

Irja Kylmäluoma iloitsee kyläkaupan palvelujen laajentamissuunnitelmista.

- Olen kuullut, että kauppaan voisi tulla reseptivapaita lääkkeitä ja veikkaus.

Kyläkaupan tavoitteena on saada vielä lääkekaappi-palvelu itselleen.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kyläkauppojen tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää reseptivapaiden lääkkeiden myynnin salliminen ja lääkekaappijärjestelmän kehittäminen.