Kullervo -traktori nousi haudasta

Suomen ensimmäinen sarjavalmisteinen traktori oli nimeltään Kullervo. Kullervoa alettiin valmistaa vuonna 1919, jäljellä niitä on enää kolme.

ilmiöt
Kullervo -traktori
Suomen ensimmäinen sarjavalmisteinen traktori on nimeltään Kullervo. Kullervo-traktori syntyi Turussa vuonna 1919, mutta lastentaudeista kärsineen traktorin valmistus lopetettiin muutamia vuosia myöhemmin. Tänä päivänä Kullervoita on jäljellä enää 3 kappaletta. Näistä yksi ehti maata maakuopassa 40 vuotta, kunnes laukaalainen traktoriharrastaja Marku Lyhty sai vihiä haudatusta Kullervosta ja päätti herättää

"Kuopattu haudan lepoon 1960 Valtimolla ja kaivettu haudasta 26.8.2000." Näin kertoo keskisuomalaisen Kullervo-traktorin tarina.

Valtimolainen isäntä hautasi vuonna 1960 Kullervo-traktorinsa purettuna pihansa AIV- kuoppaan, tarinan mukaan traktorin vioista tarpeekseen saaneena.

Maan povessa Kullervo saikin levätä vuosikymmenet, sillä vasta 40 vuotta myöhemmin, vuonna 2000, intohimoinen koneiden entisöijä, laukaalainen Markku Lyhty sai vihiä maahan haudatusta Kullervosta.

Traktorin henkiinheräämistarina alkoi kun Kullervon osia ympäri maata haalinut konemies Lyhty pääsi kuopatun Kullervon jäljille. Pian Kullervoa jo kaivettiin ylös haudastaan.

Kullervon hautapaikalle Valtimolle Markku Lyhdyn johdatti hänen työkaverinsa näkemä erikoinen rapputralli.

- Se oli Kullervon jäähdyttäjä. Siitä se lähti, Lyhty kertoo.

Hautaaja itse oli jo kuollut, joten etsintään hankittiin miinaharava.

Kullervo -traktorin "tietokilpi"
Elina Kinos / Yle

- Paikka löytyi helposti, ensimmäiset osat tulivat vastaan puolen metrin syvyydestä, silloin tuli näkyviiin vaihteisto, Lyhty sanoo.

Kullervoa kaivettiin kahdeksan tuntia.

- Se oli kuin arkeologin hommaa. Osia löytyi kahden metrin syvyyteen saakka. Koko päivä meni, ja illalla saunan pukuhuoneessa mietin, että on ollut ihmeellinen päivä. Alan harrastajalle se oli kuin lottovoitto.

Kullervoa entisöidään parasta aikaa.