Smolenskin lentoturman uhrien ruumiita vaihtui

Uhrien perheille on toimitettu vääriä ruumiita. Ainakin kaksi on vaihtunut varmasti ja muitakin tapauksia epäillään.

Ulkomaat

Puolan syyttäjä sanoo, että Smolenskin lentoturmassa kuolleiden ruumiita on vaihtunut ja päätynyt vääriin hautoihin. Smolenskin onnettomuudessa 2010 kuoli 96 ihmistä, heidän joukossaan Puolan silloinen presidentti Lech Kaczynski puolisoineen.

Puolan Solidaarisuus-liikkeen aktivistin Anna Walentynowiczin ruumis on vaihtunut toisen uhrin ruumiin kanssa, vahvisti syyttäjä tiistaina. Tutkijat kaivoivat viime viikolla haudasta kaksi ruumista sen jälkeen kun Venäjän toimittamissa ruumiinavausraporteissa oli epäselvyyksiä.

Vaihtuminen on herättänyt Puolassa epäilyksiä siitä, että muitakin ruumiita olisi vaihtunut ja siten omaisille toimitettu vääriä henkilöitä haudattavaksi. Muitakin uhreja kaivetaan todennäköisesti haudasta henkilöllisyyden selvittämiseksi. Jo keväällä ilmeni, että ruumiinavauspöytäkirjoissa oli virheitä.

Solidaarisuusliike sai alkunsa Anna Walentynowiczin potkuista Gdanskin telakalta 1980. Hänen perheensä sai tietää viime viikolla, että Gdanskin hautausmaan perhehautaan haudattu ruumis ei ole Walentynowiczin.

- Isoäidin löytämisen ja hänen viimeisen tahtonsa toteuttamisen - lepäämisen aviomiehensä vieressä - kysymys on ratkaistu ja yksi luku loppuu tähän, sanoi hänen lapsenlapsensa Piotr Walentynowicz.

- Nyt aloitamme uuden luvun eli selvitämme kuka on vastuussa, hän jatkoi.

Skandaali lisää edelleen liekkejä Venäjän ja Puolan väliseen kiistaan lento-onnettomuudesta ja siihen syyllisistä, joista mailla on eriävät mielipiteet. Kone syöksyi maahan 10. huhtikuuta 2010 yrittäessään laskeutua Smolenskin lähellä sijaitsevalle lentokentälle tiheästä sumusta huolimatta.

Venäjän mukaan turma johtui puolalaislentäjien virheestä, puolalaisten mukaan venäläisten lennonjohto oli osasyyllinen.

Lähteet: Reuters