Norja luottaa huippu-urheilunsa puhtauteen

Norjalaiset urheilutoimittajat pitävät Sinivalkoinen valhe -dokumentissa esitettyjä syytöksiä norjalaisten dopingin käytöstä epäluotettavina.

Ulkomaat
Norjalaista hiihtoyleisö Holmenkollenilla Oslossa.
Norjalaiset urheilutoimittajat vakuuttavat, että maan huippuhiihto on puhdasta. Peter Klaunzer / EPA

Maanantaina julkistettu Sinivalkoinen valhe -dokumentti nousi otsikoihin myös Norjassa. Tarkemmin sanottuna Juha Mietoon kohdistuneet doping-väitteet.

Norjan Yleisradioyhtiön NRK:n urheilutoimittaja Arild Andersen toteaa, että Mieto on Norjassa arvostettu henkilö, jonka doping-hairahdukseen ei uskota.

- Täällä ihmetellään, miksi tämä painonnostaja kertoi tarinansa yhtäkkiä vuosikymmenien jälkeen. Myös Miedon kilpakumppanit ovat syytöksistä järkyttyneitä, Andersen sanoo.

Oftebron väitteisiin ei luoteta

Dokumentissa haastateltiin myös norjalainen lääkäri Helge Oftebro, jonka mukaan norjalaiset urheilijat ovat itse olleet doping-aineiden suurkuluttajia.

Väitteet eivät vakuuta, eivätkä juuri kiinnosta, kertoo urheilutoimittaja Andersen.

- Jos hän tietää jotakin, hänen tulisi yksilöidä väitteensä, Arild Andersen sanoo.

Lääkärintyöstään huomautuksia saanut Oftebro on kiistanalainen henkilö Norjassa. Hänen doping-väitteisiinsä perustunut norjalaisdokumentti floppasi pahasti kymmenen vuotta sitten ja johti tuolloin vahingonkorvauksiin.

- Hänen asiantuntemukseensa ei juuri enää luoteta norjalaisessa doping-keskustelussa, sanoo Dagbladet-lehden urheiluosaston päällikkö Esten Sæther.

Huippuhiihdon puhtaus itsestäänselvyys

Toisaalta Oftebro on oikeassa siinä, että doping on arkipäivää norjalaisillakin kuntosaleilla, Sæther toteaa.

Mutta huippurheilun ja etenkin huippuhiihdon puhtaudesta ollaan Norjassa täysin vakuuttuneita. Epäilyksillä spekulointikin tuottaa tuskaa.

- Se olisi liian kammottavaa, sitä traumaa ja häpeää olisi vaikea edes kuvitella, sanoo Esten Sæther.

Silti Doping-keskusteluun perehtynyt Sæther suosittelee norjalaisille opintomatkaa Suomeen. Dagbladet lehteen kirjoittamassaan artikkelissa hän kiitää suomalaisia rohkeasta menneisyyden hallinnasta ja patistaa Norjankin urheilujohtoa uuteen avoimuuden kulttuuriin.

Norjan anti-dopingjärjestön viestintäjohtaja Halvor Haugland Byfuglien puolestaan vakuuttaa, että dopingtyö Norjassa ykkösluokkaa maailmassa, eikä pyhiä lehmiä ole.

- Olemme hyvin halukkaita keskustelemaan dopingista ja kehittämään kiellettyjen aineiden vastaista kamppailua, Halvor Haugland Byfuglien sanoo.