Veikka Gustafsson: Vuorikiipeilyyn ryhtymistä harkittava tarkkaan

Kokeneen kiipeilijän mukaan maailman suurimpia vuoria yrittävät valloittaa myös lukuisat ihmiset, jotka eivät ole tehtäviensä tasalla. Gustafsson arvioi kolmen Nepalissa kadonneen kiipeilijän olevan mennyttä, mikäli he ovat joutuneet lumivyöryyn.

ilmiöt
Veikka Gustafsson
Himalajan vuorikiipeilyonnettomuudet eivät tunnu hillitsevän vuorikiipeilyn suosiota. Aamu-tv:n vieraana oli kaikki yli kahdeksantuhannen metrin korkuiset vuorenhuiput valloittanut Veikka Gustafsson.

Suomen tunnetuin vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson näkee Nepalin Manaslu-vuorella tapahtuneen suuren kiipeilyturman liittyvän kasvaneeseen kiipeilyturismiin. Kaupallisissa retkikunnissa, joiden jäsenet ovat maksaneet matkastaan kymmeniätuhansia euroja, on Gustafssonin mielestä mukana vääränlaisia osallistujia.

Halvemmilla retkillä asiakas viedään paikan päälle, osoitetaan vuori ja toivotetaan hyvää matkaa.

Veikka Gustafsson

- Samalla tavalla voidaan miettiä, onko Suomen pohjoisen erämaissa oikeanlaista porukkaa. Onko jokainen siellä valveutunut ja osaavatko he toimia, kuten pitäisi? Ei sitä voida kontrolloida Suomessa ja vielä vähemmän Nepalissa.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Veikka Gustafssonin mielestä, jokaisen vuorikiipeilyssä kokemattoman pitäisi tarkkaan miettiä, osallistuako haastavimpien vuorten valloitusyrityksiin lainkaan.

Lumivyöryssä loukkaantunutta kiipeilijää kannetaan pelastushelikopteriin  Manaslun vuorella Nepalissa.
Lumivyöryssä loukkaantunutta kiipeilijää kannettiin pelastushelikopteriin Manaslun vuorella Nepalissa sunnuntaina.Simrik Air / EPA

Kiina on sulkenut Tiibetin vuoristot matkailuyrityksiltä, jotka veivät ryhmiään aikaisemmin sinne syysmatkoille. Nepalin puolella sijaitseva Manaslu on näin noussut suureen suosioon, mikä hirvittää Gustafssonia. Hän itse päätti jo pari vuosikymmentä sitten, ettei kiipeile Tiibetin puolella syksyisin, koska lumivyöryriski on sadekauden jälkeen niin suuri.

- Kalliimpiin retkiin kuuluu enemmän tukitoimintoja. Halvemmilla retkillä asiakas viedään paikan päälle, osoitetaan vuori ja toivotetaan hyvää matkaa, Gustafsson kärjistää.

Hän vertaa pelastusyritystä kilometrien korkeudessa purjehdusonnettomuuteen, joka tapahtuu keskellä valtamerta.

- Hätänumeroon ei voi soittaa. Olet kaiken nopean avun ulottumattomissa. Jos onnettomuus on tapahtunut seitsemän kilometrin korkeudessa, sinne voi mennä vain vuorikiipeilijä, joka tuntee olosuhteet ja on sopeutunut korkeuteen. Jos keli on huono, lentopelastus ei ole mahdollista.

Jos kateissa olevat kiipeilijät ovat joutuneet lumivyöryyn, Gustafssonin mukaan mitään ei ole tehtävissä.