Räsänen ja Vähäsöyrinki saivat ehdollista

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan Jari Räsäsen ja Pekka Vähäsöyringin ehdolliset vankeustuomiot STT:n doping-jutussa.

urheilu
Jari Räsänen ja Pekka Vähäsöyrinki kättelevät  Helsingin käräjäoikeudessa.
Jari Räsänen (vas.) ja Pekka Vähäsöyrinki kuvattuna Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuussa 2011.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus on tuominnut entisen hiihtäjän Jari Räsäsen törkeästä petoksesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus piti siis ennallaan käräjoikeuden kesällä 2011 antaman tuomion.

Maajoukkueen entinen päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Myös Vähäsöyringin tuomio oli myös käräjäoikeuden linjan mukainen.

Käräjäoikeuden päätös ei muuttunut

Helsingin käräjäoikeus oli kesällä 2011 tuominnut Räsäsen ja Vähäsöyringin törkeästä petoksesta ehdolliseen vankeuteen. Räsäsen tuomio oli vuosi ja Vähäsöyringin yhdeksän kuukautta ehdollista.

Molemmat valittivat tuomioistaan. Syyttäjät olivat tuomioihin tyytyväisiä.

Käräjäoikeus katsoi, että miehet eivät kertoneet totuutta dopingtiedoistaan kymmenen vuoden takaisessa oikeusprosessissa, jossa puitiin STT:n dopinguutisointia.

Oikeus uskoi, että Räsänen oli käyttänyt dopingaineita ainakin vuosina 1996 - 97.

STT paljasti vuonna 1998, että Jari Räsänen oli käyttänyt harjoittelunsa apuna kasvuhormonia. Oikeudessa STT ei kuitenkaan voinut todistaa uutistaan riittävällä tavalla. STT:n silloin päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin sakkoihin julkisesta herjauksesta.

STT määrättiin maksamaan Räsäselle korvauksia henkisistä kärsimyksistä.