Irakissa vakoillut kansalaisten salaisuudet yritetään saada julkisuudesta pois

Saddamin diktatuurin aikana kaikista irakilaisista kerättiin kaikenlaista tietoa. Nyt se kulkee vapaana pitkin maata ja maailmaa, eikä ihmisten yksityisyyttä edelleenkään kunnioiteta.

Ulkomaat

Irakin kukistuneen diktatuurin jäljiltä jäi miljoonittain kansalaisia koskevia asiakirjoja, jotka olisi korkea aika saada lain valvomiksi, sanoo Irakin kansallisarkiston johtaja Saad Iskander. Hänen mukaansa vanhan vakoilujärjestelmän asiakirjat ovat ase, jotka saavat edelleen aikaan paljon pahaa Irakissa.

Saddam Husseinin hallitsemassa Irakissa laadittiin miljoonia tai jopa miljardeja raportteja ihan tavallisistakin ihmisistä. Ne käsittelivät elämän kaikkia alueita, Iskander kertoo.

Saddamin syrjäyttämisen jälkeen paperit päätyivät Irakin puolueille, tiedotusvälineille ja yksittäisille kansalaisille sekä Yhdysvaltain puolustusministeriölle ja tiedustelupalvelulle CIA:lle. Niitä on myös julkaistu mielin määrin.

– Joissakin lehdistössä julkaistuissa dokumenteissa mainitaan teloitettuja nimeltä ja kerrotaan heidän tarkka kuolinaikansa ja -paikkansa. Sellaiseen ei saa olla oikeutta kenelläkään muilla kuin asianomaisilla, Iskander sanoo.

Hän tuomitsee myös puolueet, jotka ovat uhanneet vastapuolen ehdokkaita heidän taustastaan kertovien asiakirjojen julkaisulla, jos he ovat olleet Saddamin nyttemmin kielletyn puolueen jäseniä.

Sakkoa tai vankeutta

– Olemme onnistuneet vierottamaan osan tiedotusvälineistä käyttämästä arkistoja, mutta puolueisiin tehoaisi vain laki, Iskander uskoo.

Niinpä hän onkin laatinut lakiehdotuksen, joka säätelee tietojen saatavuutta. Asiakirjoja, joissa ihmisten nimet ovat kaikkien nähtävillä, ei saisi enää julkaista ilman asianomaisten lupaa. Osa olisi avomia vain pääministerille, osa tuomareille.

Lakia rikkoville langetettaisiin joko sakkoa tai vankeutta. Tuomioiden pituudesta Iskander ei halua tässä vaiheessa vielä puhua.

Hallituksen edustajan mukaan hallitus on valmis tukemaan lakiehdotusta. Arvostelijat kuitenkin varoittavat vaarantamasta lehdistönvapautta.

Lähteet: AFP