Aapo-kissan kosto ketulle oli suloinen

Rantasalmella nähtiin varsin erikoinen elukoitten välinen kamppailu, kun kissa kosti poikavuosiensa traumaattiset kokemukset pihapiirin tunkeutuneelle ketulle.

luonto
Riitta Lappalainen ja Aapo.
Aapo viihtyy Riitta Lappalaisen sylissä.Rantasalmen Lehti

Kari Lappalainen havahtui viikonloppuna hyytäviin rääkäisyihin, jotka kantautuivat pihapiirin perällä olevasta pusikosta. Lappalainen sonnustautui pihamaalle ja kohtasi ylllättävän näyn. Kettu paineli häntä pitkänä hirvittävää mölinää pitäen.

Elukoitten välinen kilpajuoksu jatkui Lappalaisen edessä hyvän tovin. Repolainen määräsi suunnan ja Aapo-kissa vauhdin.

- Aapolla näytti olevan haluja jatkaa takaa-ajoa pidemmällekin, mutta huusin, että tule välillä huilaamaan ja niin sitten tapahtuikin, metallialan yhden miehen yritystä Osikonmäen kylällä pyörittävä Lappalainen kertoo.

Isäntä uskoo, että kyseessä on Aapon kosto ketulle. Edellisestä tapahtumasarjasta on aikaa nelisen vuotta. Tuolloin aikuinen kettu halusi pistellä kissan pennun suihinsa ja ajoi tämän puuhun.

- Siellä se Aapo oli kolme päivää ja kaksi yötä. Kettu vaani lähistöllä.

Variksen pojatkin vaarassa

Koston kohteeksi joutui todennäköisesti ketun tämänvuotinen pentu. Aikuiseksi varttunut Aapo ja koston kohde olivat isännän arvion mukaan samankokoisia. Kettuja vilistelee Lappalaisen pihapiirissä aika sakeaan.

- Useampia pentueita tässä vuoden mittaan pyörii. Pyydystävät meidän pelloilta myyriä ravinnokseen.

Viekkaat ketut ovat olleet pihapiriin muidenkin eläinten harmina vuosien mittaan.

- Eräs kesä seurailin kun varis opetti poikiaan lentämään. Ne jaksoivat juuri ja juuri räpeltää viereiselle pellolle. Varottelin niitä ketuista, mutta eivät uskoneet. Niinpä kettuemo poimi variksen pojat pennuilleen yksi kerrallaan.

Pian viisivuotias Aapo on isäntänsä mukaan perinteinen kissa, jolla on kissan tavat ja elkeet.

- Jos se on pihapyydyksillään, sitä on aivan turha yrittää saada sisään. Sylissä ei viihdy, mutta joskus Aapo hyppää vellivääpelin ryntäille kellottelemaan.

Aapon ja ketun kamppailusta kertoi ensimmäisenä Rantasalmen Lehti.