1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kohuttu epo auttaa sairaita

Urheilussa ja varsinkin suomalaisessa hiihdossa suurta kohua aiheuttanut erytropoietiini (epo) helpottaa munuaisten vajaatoiminnasta kärsivän henkilön elämää. Sitä käytetään jonkin verran myös syöpähoitojen yhteydessä. Normaalisti ihmisen munuaiset tuottavat epo-hormonia, jota tarvitaan punasolujen kehittymiseen.

Kotimaan uutiset
Erytropoietiinia sisältäviä piikkejä.
Riikka Heikkilä / Yle

Liperiläismiehellä todettiin munuaisten vajaatoiminta jo toistakymmentä vuotta sitten. Oireet ovat sittemmin pahentuneet, jonka vuoksi hänelle on määrätty lääkkeeksi erytropoietiinia eli epo-hormonia.

- Kärsin munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamasta anemiasta. Hemoglobiini laski jo 93:een, kun se normaalisti on miehillä 150:n luokkaa. Epon avulla hemoglobiini nousi noin kuukaudessa 118:aan. Sen korkeammalle sitä ei munuaisten kuormittamisen välttämiseksi nostetakaan, mies kertoo.

Erytropoietiini nostaa veren punasolujen määrää, jolloin yleiskunto ja jaksaminen paranevat. Liperiläismies oli aiemmin väsynyt ja kalpea, nyt jalka nousee taas.

- Pistän yhden piikin joka toinen viikko. Hemoglobiinin nousun myötä väsymys helpotti ja hengitys kulkee huomattavasti paremmin. Ennen epoa jo muutaman portaan nouseminen uuvutti ja hengästytti, mutta nyt jaksaa taas.

Syöpähoidoissa harvemmin

Erytropoietiinia käytetään jonkin verran myös syöpähoitojen yhteydessä. Pohjois-Karjalan keskussairaalan syöpätautien poliklinikalla epoa on käytetty vain erittäin valikoidusti. Syynä eivät ole säästötoimet, vaan se, ettei eposta ole saatu kovin hyviä hoitotuloksia.

- Pistoksiin liittyy lisäksi sivuvaikutuksia, jotka on huomioitava sytostaattihoitojen yhteydessä. Epoa on käytetty lähinnä munuaissyövän aiheuttaman vaikean anemian hoidossa. Epon sijaan, käytämme yleisemmin punasolutiputusta, apulaisylilääkäri Riita Keskikuru kertoo.

Kalleimmillaan yksi epo-pistos maksaa useita satoja euroja. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle liperäismiehelle kahdeksan ampullin pakkaus on maksanut 1200 euroa, jonka Kela on korvannut kokonaan lääkärin lausunnon perusteella.

Lääkevalmisteissa oleva epo valmistetaan geenitekniikan avulla. Epo on ollut Kansainvälisen Olympiakomitean kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 1990.

Lue seuraavaksi