Käsillä tekeminen virkistää aivoja

Ihmisen elämä on niin köyhää sähköisellä 2000-luvulla, että aivot suorastaan huutavat käsille tekemistä. Esimerkiksi käsin kirjoittamista kannattaa Tuija Veirton mielestä harrastaa ja vaalia.

ilmiöt
Henkilö kirjoittaa tietokoneella, lähikuva käsistä näppäimistöllä.
Yle

Naputtelin tässä lukemaasi tietokoneelle. Pääosin töitä tekivät etusormet, mitä nyt oikean käden peukalo käväisi iskemässä välilyöntinäppäintä aina silloin tällöin. Katse oli tietokoneen näytössä, välillä saatoin vilkaista nopeasti alaviistoon näppäimistöä.

Samalla idealla viestittelen puhelimellani. Kännykässäni on painelunäppäimistö. Myös sormella hipaistavat kosketusnäytöt ovat valtaavat markkinoita.

Tällaista on kädellisen elämä ja viestiminen 2000-luvulla.

Muistan, miltä tuntui pitää lyijykynää kädessä ensimmäisiä kertoja alle kouluikäisenä.

Toisin oli kultaisella 60-luvulla. Muistan, miltä tuntui pitää lyijykynää kädessä ensimmäisiä kertoja alle kouluikäisenä. Tilannetta en niin tarkkaan tavoita, mutta tuntemus on vahva ja tallella jossakin syvällä, tunnemuistissa.

Noilta ajoilta on peräisin maalta kotiin kirjoitettu kirje, jossa sanat soljuvat yhtenä pötkönä. Paperille kuusen nokkaan piirretyn käen kukunta kulkee kirjaimina linnun nokasta peilikuvana oikealta vasemmalle.

Helsingin SanomienelokuunKuukausliitteessätartuttiin aiheeseen, jota olen pitkään pähkäillyt. Mitä se, että maailma on muuttunut sähköiseksi ja käsin ei kirjoiteta enää edes kortteja, tekee aivoillemme?

Jostakin luin lauseen, että aivot suorastaan huutavat käsille toimintaa. Allekirjoitan!

Miten se vaikuttaa, että laajemman käden kaaren sijaan töitä tekee kaksi tökkivää sormenpäätä?

Nostalgian ja tunnemuistin siivittämänä liityin alkukesästä Suomen Kalligrafiayhdistyksen jäseneksi. Toistaiseksi jäsenyyteni on kannatusasteella, mutta odottelen, että jossain vaiheessa pääsisin kursseille ja kunnolla käsiksi korutekstauksen ja kaunokirjoitustaiteen harrastukseen.

Mutta voi käden taitojaan haastaa monella muullakin tavalla. Vastikään tartuin lankaan ja puikkoihin. Nyt työn alla on villasukka – ja mahdollisesti se toinenkin.

Käsillä tekeminen rentouttaa ja virkistää. Aivot lepäävät tai aktivoituvat eri tavalla kuin konetta takoessa.

Käden osuus kaikkia ihmisen motorisia toimintoja ohjaavasta aivokapasiteetista on iso. Jostakin luin lauseen, että aivot suorastaan huutavat käsille toimintaa. Allekirjoitan!