Mainokset halutaan pois julkisilta paikoilta

Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyssä on keskiviikkona aloite, jonka tavoitteena on poistaa mainokset julkisista tiloista. Vapaudu mainoksista -verkosto haluaisi, että kaupunkilaiset voisivat kulkea kaupungilla altistumatta mainoksille.

Kuva: YLE

Vapaudu mainoksista -verkosto on tehnyt Helsingin kaupunginvaltuustolle aloitteen, jonka mukaan mainokset pitäisi poistaa julkisista tiloista.

Verkostoon kuuluu joukko kansalaisia, joita ulkomainontatulva huolestuttaa. Heidän mielestään ihmisillä pitäisi olla oikeus liikkua kaupungilla ilman, että altistuu mainoksille.

- En pysty kulkemaan julkisessa tilassa ilman, että väkisinkin altistun mainonnalle, sanoo verkostoon kuuluva Simo Porola ja vertaa kadulla kulkemista lehden tai television katsomiseen, jolloin valinnan voi tehdä itse.

Mikäli valtuusto hylkää aloitteen, Vapaudu mainoksista -verkosto esittää, että kaupunki ryhtyy tehokkaasti rajoittamaan julkisissa tiloissa esiintyvien kaupallisten mainosten kokoa sekä määrää.

Kamppiin jättiläismäinen mainostaulu

Lassi Tolonen Clear Channel Finland -yhtiöstä puolustautuu.

- Emme halua mainostaa rauhallisilla alueilla, missä ihmiset nauttivat luonnosta. Siellä ei saavuteta massamedioille riittäviä ihmisvirtoja eivätkä mainokset sinne sovikaan.

Tolonen muistuttaa, että mainosyhtiöt tuovat vuokratuottoa kaupungille ja maanomistajille. Lisäksi yhtiöt työllistävät esimerkiksi ihmisiä, jotka huoltavat mainostauluja.

- Tuomme  myös kaupunkeihin taksi- ja bussikatoksia. Monesti valaistujen ulkomainosten koetaan tuovan turvallisuutta ympäristöön.

Lassi Tolosen mukaan Kampin Narinkkatorilla olevan sähkömainostaulun tilalle on tulossa uusi, Pohjoismaiden suurin mainostaulu.