1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkipuistot

Pelle Hermannin puisto rapistuu silmissä - katso kuvat!

Porin kaupungin ylpeys, lasten rakastama Pelle Hermannin leikkipuisto Kirjurinluodossa on päässyt huonoon kuntoon. Sään, ilkivallan ja luonnollisen kuluman rapistamat leikkivälineet kaipaisivat kipeästi ehostusta ennen kuin on liian myöhäistä.

Tämän leikkipaikan vesivaneri ei kestänyt enää aikaa, joten katto repeilee ikävästi. Kuva: Yle / Jari Pelkonen

Kirjurinluodon leikkipuiston välineet ovat hämmästyttävän huonossa kunnossa.  Liukumäkien maalipinnat lohkeilevat, katot nauravat, puupinnat ovat karrella kulumista ja sadat töherrykset ja kaiverrukset koristavat melkeinpä jokaisen leikkivälineen pintoja. Jostakin puuttuu jalka, toisesta taas ei ole enää jäljellä muuta kuin jalka.

Puiston kymmenissä leikkivälineissä voi aistia satojen leikkipäivien ilon, kymmenien talvien ja kesien taakan sekä myös ihmisten kummallisen välinpitämättömyyden.

Paljon onnea vaan

Sirkuspelle Hermannin leikkipuisto on päässyt jo aikuisikään. Ensi kesänä vietetään puiston 20-vuotisjuhlia, sillä puiston avajaisia juhlittiin 13. päivä heinäkuuta vuonna 1993. Leikin tiimellyksessä tulleet kolhut sekä tahallaan aiheutetut mustelmat lisättynä ajan tuomalla kulumalla uhkaavat kuitenkin pilata hermanninpuiston synttärit.

Syntymäpäiväjuhla uhkaa jäädä varjoon, kun uudet trendikkäät leikkivälineet ovat viemässä kaiken huomion huonokuntoisilta liukumäkivanhuksilta.

Kateellinen karhu jalatonna istuu

Unohdettu karhuisä katselee halkeilevia perheenjäseniään surullisena. Mitä mahtaa jalattoman karhupolon mielessä liikkua, kun vanhojen suosikkipuistojen rapistuessa viereen rakennetaan uutta ja uljasta Angry Birds -leikkipaikkaa. Luulenpa, että karhuisä on uudesta tulokkaasta omalla tavallaan myös iloinen, mutta en epäile yhtään, etteikö myös kateus iskisi karhun mieleen, perusporilainen kun on. Kiinnostaako tässä vihalintu-hysteriassa ketään vanhan karhupuistonvartijan hyvinvointi?

Myös viereisessä merirosvolaivassa kapteeni kysyy perin aiheellisesti, annetaanko hänen uljas laivansa upota noin vain 18 ansiokkaan palvelusvuoden jälkeen vai ajaako polkuautot laivaliikenteen edelle?

Ensi kesänä Kirjurinluotoon rakennetaan jälleen. Yli puolen hehtaarin kokoiseen liikennepuistoon ja sen upouusiin polkuautohin upotetaan rahaa noin 170 000 euroa.

Mitähän koko puiston kunnostaminen maksaisi?

Järjetöntä ilkivaltaa

Kirjurinluodon leikkipuistojen kaikki leikkipaikat ovat vankkaa tekoa. Jykevät rakenteet ovat saaneet ilkivallan tekijät myös ottamaan haasteen vastaan. Leikkipaikkojen kimppuun käydään entistä rajuimmilla välineillä, jopa ruuvimeisselein ja rautasahoin.

Joitain pultteja on löysätty leikkivälineistä selvästi tarkoituksella. Lieneekö tekijän tarkoituksena altistaa lapset tahallaan vaaraan? Onpa erään sadekatoksen tolppaa yritetty sahata kokonaan poikki ja katoksen puupöydällä on poltettu nuotiota kenties kylmän syysillan lämpimiksi. Idiotismista kärsivät piraatinalut ovat yrittäneet tuikata myös 18-metristä puurakenteista merirosvolaivaa useasta kohdasta liekkeihin, onneksi siinä onnistumatta.

Tälläinen ilkivalta on yleistä kaikilla Suomen leikkikentillä. Yhteisen omaisuuden turmeleminen vailla minkäänlaista perustetta on käsittämätöntä ja siihen tulisi puuttua entistä kovemmin ottein.

Kaikesta tästä herää yksi kysymys: Miksi emme arvosta tämän enempää paikkaa, josta jokainen porilainen on niin kovin ylpeä?