Hyppää sisältöön

Hedelmäshampoolle tyrmäys Evirasta: "Kyllä vesi riittää"

Suomenkin markkinoille tullut pesuaine hedelmien puhdistusta varten ihmetyttää Elintarvikevirastossa. Eviran mukaan hedelmissä mahdollisesti olevat kasvinsuojeluainejäämät eivät pesemällä lähde.

Kuva: Yle

Suomeen on saapunut markkinoille uusi pesuaine, jonka tarkoituksena on saada hedelmistä entistä puhtaampia. Elintarvikevirastossa Evirassa ihmetellään, mihin tällaista hedelmäshampoota tarvitaan.

- Kyllä veden pitäisi riittää hedelmien pesuun. Ei siihen mitään pesuaineita tarvita. Jos pelkää hedelmien olevan niin likaisia, että niihin tarvitaan pesuainetta ennen syömistä, kannattaisi jättää ne kokonaan ostamatta, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela.

Internetin keskustelupalstoilla hedelmien pesuaineen käyttäjät ovat muun muassa todenneet, että tummista viinirypäleistä lähti pesuaineen avulla tummaa pesuvettä ja rypäleet maistuivat erilaisilta.

Ei ne jäämät pesemällä lähde.

Ylitarkastaja Pirjo Korpela

- Tämä kuulostaa aivan kamalalta. Hedelmistä ei pitäisi irrota pestessä mitään. Kuulostaa oikeastaan vaaralliselta.

Hedelmien pinnoista harvoin ruokamyrkytyksiä

Korpelan mukaan tulli tutkii kaukomaiden hedelmiä riskipohjaisesti. Suurin riski on kasvinsuojeluainejäämät.

- Ei ne jäämät pesemällä poistu. Jos jäämiä löytyy tutkimuksissa, koko hedelmäerä poistetaan markkinoilta. Harvoin hedelmien pinnoissa on niin isoja määriä bakteereja, että  ne aiheuttaisivat ruokamyrkytyksiä.

Korpela suositteleekin hedelmille edelleen pelkkää vesipesua.