1. yle.fi
  2. Uutiset

Siperian tatuoitu prinsessa laskettiin lasiarkkuun

Tuhansien vuosien takainen muumio on nyt kaikkien nähtävänä Altain pääkaupungissa. Asukkaat toivovat, että Ukokin prinsessa houkuttelee tasavaltaan turisteja.

kulttuuri

Ukokin prinsessana tunnettu 2 500 vuotta sitten elänyt siperialaisnainen on saanut lepopaikan lasiarkusta Altain tasavallan kansallismuseosta. Häntä varten remontoitu museo avattiin keskiviikkona Gorno-Altaiskissa.

Museo rakennettiin likipitäen uusiksi, jotta arvostettu tulokas säilyisi siinä kunnossa, johon ikijää on hänet muumioinut. Hänelle on museossa oma sali, jossa kosteus, lämpötila ja ilmanvaihto ovat juuri oikeat muumion säilymiselle.

Prinsessan tarinan lisäksi museo kertoo altailaisten elämästä ja kulttuurista muinaisista ajoista tähän päivään ja esittelee myös paikallista luontoa. Ennen laajennusta esillä voitiin pitää vain pieni osa museokokoelman 60 000 esineestä.

Paikalliset asukkaat vaativat prinsessaa takaisin tutkimuslaitoksesta Novosibirskistä, koska pitävät häntä pyhänä. Samalla Altaissa kuitenkin ajatellaan myös rahaa: etenkin komeilla tatuoinneillaan kuuluisuutta saaneesta muumiosta voi tulla tasavallalle tärkeä turistihoukutin.

Lähteet: Itar-Tass

Lue seuraavaksi