FT: Öljy-yhtiö Total vastustaa öljynporausta arktisilla vesillä

Toimitusjohtaja Christophe de Margerien mukaan riskit ovat yksinkertaisesti liian suuret ympäristöltään herkällä arktisella alueella.

Ulkomaat

Öljy-yhtiö Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie vastustaa öljynporausta arktisilla vesillä suurten riskien vuoksi, kertoo The Financial Times -lehti. Tämä on lehden mukaan ensimmäinen kerta, kun merkittävä öljy-yhtiö on ottanut kantaa arktista öljynporausta vastaan.

De Margerien mukaan öljyvuodon vaara on yksinkertaisesti liian suuri ympäristöltään herkällä arktisella alueella. Hänen mukaansa öljyvuoto aiheuttaisi liikaa haittaa yhtiön maineelle.

De Margerie painottaa, ettei hän vastusta tutkimusta Arktisella alueella yleisesti ottaen. Esimerkiksi Totalilla on alueella useita maakaasuhankkeita. De Margerien mukaan kaasuvuoto ei kuitenkaan olisi yhtä hankala kuin öljyvuoto.

Ympäristöjärjestöt ovat kiittäneet de Margerien kannanottoa. Greenpeacen kampanjajohtaja Ben Ayliffe kehottaa muuta öljyteollisuutta ottamaan Total-johtajan varoituksesta vaarin.

Suomen Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso sanoo, että Totalin lausunto vastaa Greenpeacen käsitystä. Öljynporaus Arktiksella on uhkapeliä, jollaista ei voi sallia, hän katsoo. Pohjoisen merijään sulaminen on lisännyt öljynporausmahdollisuuksia arktisella alueella. Samalla haasteet ovat mittavat suurista jäävuorista ankariin sääoloihin.

Laakso vaatii arktisen alueen suojelemista öljy-yhtiöiltä.

- Ilmastonmuutos sulattaa arktista merijäätä. On järjetöntä, että alueelta haetaan lisää fossiilisia polttoaineita, jotka edelleen kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja Arktiksen sulamista, Laakso sanoo tiedotteessaan.

Laakso toteaa, että arktista öljynporausta ovat tänä kesänä yrittäneet sekä Shell että Gazprom, mutta kumpikin joutui lykkäämään suunnitelmiaan ensi kesään. Shell keskeytti poraushankkeen Alaskan rannikolla, kun sen torjuntakalusto vaurioitui testatessa. Gazprom puolestaan keskeytti hankkeensa Petshoranmerellä turvallisuusongelmiin viitaten.

Lähteet: Yle Uutiset