Kaikkien aikojen hanhimuutto tulossa?

Siipien suhinaa, kaakatusta ja haukkumista on kuulunut taivaalta jo parin viikon ajan. Hanhien syysmuutto on siis jo alkanut. Muutto jatkuu lokakuun puoliväliin asti.

Kotimaa
Valkoposkihanhia Rääkkylän Oravilahdella.
Heli Tolvanen

Etelä-Savon Lintuharrastajien Orioluksen tiedottaja Harri Okkonen kertoo, että hanhia on ollut jo jonkun verran liikkeellä ja niitä on kertynyt pelloillekin isoina parvina varsinkin Pohjois-Karjalan suunnalla. Tiistai oli massamuuttopäivä, jolloin hanhia nähtiin päivän aikana muun muassa Kesälahdella 80 000, Juvalla 60 000 ja Joroisissa vajaat 30 000. Hanhet liikkuvat pitkin yötä aamuun asti.

Pohjois-Venäjällä, Vienanmeren ympäristössä aina Siperian pohjoisosia myöten pesii useita eri hanhilajeja, valkoposki-, tundra-, sepel- ja metsähanhia.

- Tuntuu siltä, että niiden määrä on runsastunut vuosien mittaan . Eilinen massamuuttokin sen osoitti. Havaintojen mukaan lähes koko eteläinen Järvi-Suomi oli niitä alueita, missä havaintoja suurista hanhimääristä tehtiin. Yleensä usein hanhet menevät syksyllä tuolla rajan pinnassa ja Karjalan kannaksen puolella niin, että niitä ei täällä sisämaassa päästä niinkään ihailemaan, kertoo Okkonen.

Hanhien tunnistaminen äänestä on hankalaa

Tiistain sää oli ihanteellinen muuttosää.

- Tässä oli matalapaine, joka oli mennyt Laatokan kautta Venäjän suuntaan ja sen matalapaineen jälkeen tuli koillinen kylmä ilmavirtaus. Ilmeisesti tuolla pohjoisessa on ollut kylmänpurkaus eli sinne on tullut kylmää ilmamassaa ja se on saanut hanhet liikkeelle. Sillä tavalla ne osuivat sitten mukavasti tänne sisämaahan, sanoo Okkonen.

Hanhien tunnistaminen äänestä on asiantuntijallekin hankalaa.

- Valkoposkihanhet pitävät haukkuvaa ääntä, sepelhanhien ääni on sellaista korinaa, metsähanhet kaakattavat ja tundrahanhet - vanhalta nimeltään kiljuhanhet- pitävät hyvin kimeää ääntä, kuvailee Okkonen.

Veden pinnalta pilvien sisään

Suuri osa hanhista lentää aurassa kuten kurjet ja harmaalokitkin. Lentokorkeus vaihtelee säätilan ja myötätuulen mukaan.

- Eilen valkoposkihanhet lensivät aika matalalla. Sepelhanhi käyttää muuttomatkoilla hyväkseen veden pintaa. Kylmä veden pinta jäähdyttää sopivasti hanhea, kun se lämpenee siipiä räpytellessään.

- Varsinkin kevätmuuton aikana merellä sepelhanhiparvet menevät ihan veden pinnassa ja nousevat ylös vasta, kun joutuvat ylittämään mantereen. Valkoposkihanhet lentävät yleensä 100-300 metrin korkeudessa, joskus jopa pilvissä niin, että vain pelkät äänet kuuluvat.

- Matkavauhti hanhiaurassa on noin 80 km/h riippuen tuulen voimakkuudesta. Voimakas myötätuuli helpottaa matkantekoa ja kyllä linnut on niin fiksuja, että käyttävät myötätuulen hyväkseen, sanoo Okkonen.

Korkeat paikat ovat aitiopaikkoja

Orioluksen tiedottaja Harri Okkonen kertoo hanhien muuton jatkuvan aina lokakuun puoliväliin asti.

- Esimerkiksi Punkaharjun Punkasalmen levähdyslevikkeellä on hyvä paikka tarkkailla hanhia, jos tuulet ovat idän ja kaakon suunnasta. Kirkkailla säillä korkeat paikat ja vesien ympäristöt, joissa on pohjoiseen päin näkyvyys, ovat hyviä tarkkailupaikkoja.

Entä nähdäänkö tänä syksynä kaikkien aikojen hanhimuutto?

- Saapa nähdä. Eilinen massamuutto ja hanhien määrä oli erinomaisen hieno tulos. Monilta paikoilta ei aiemmin eilisenlaisia määriä ole nähty, sanoo Okkonen.