1. yle.fi
  2. Uutiset

Opintopsykologi täydentää opiskelijan tukiverkkoa

Nuorten syrjäytyminen on julkisen keskustelun kuuma peruna, mutta korkeakouluopiskelijaa ei välttämättä heti ensimmäisenä mielletä syrjäytymisvaarassa olevaksi. Erilaisia vastamäkiä voi kuitenkin liittyä myös opintoasioihin. Vaasassa yliopisto-opiskelijoiden tukiverkkoon on elokuulta lähtien kuulunut opintopsykologi.

Koulutus ja kasvatus
Yle

Vaasan yliopistossa, Åbo Akademissa, Hankenilla ja Noviassa on elokuulta lähtien toiminut yhteinen opintopsykologi.

Opintopsykologin ohjauksessa keskitytään opintojen etenemiseen liittyviin vaikeuksiin, kuten esiintymisjännitykseen tai ajanhallinnan kysymyksiin. Opintopsykologin avulla käsitellään myös opiskelumotivaatioon ja yleiseen hyvinvointiin liittyviä ongelmia.

- Tietenkin, sitä miettii, mitä sen takana on ettei nämä opiskelut etene. Löytyykö sieltä masennusta vai motivaatio-ongelmaa vai mitä. Sitä yritetään sitten täällä yhdessä miettiä. Kaikkihan liittyy toisiinsa.

Uusi palvelu löydetty hyvin

Vaasassa ei ole aikaisemmin ollut opintopsykologia. Opintopsykologi Harriet Huhtamäki arvioi tarvetta kuitenkin olleen, sillä ajanvarauspyyntöjä tulee päivittäin ja opiskelijat ovat löytäneet uuden palvelun hyvin.

Opiskeluaikana ratkomatta jäävät vaikeudet voivat olla myös yksi syy syrjäytymiseen.

- Jos opiskeluja ei saa valmiiksi, eikä saa työpaikkaa. Tai sitten on psyykkisiä ongelmia tai sosiaalisia pelkoja, jotka sitten vaikeuttavat työnhakua tai työpaikalla olemista, Huhtamäki kertoo.

Lue seuraavaksi