Kännykän paikantaminen käy sekunneissa

Matkapuhelimen paikantaminen käy hätäkeskuksilta alle kymmenessä sekunnissa. Suljetun puhelimen paikantaminen vaatii yhteistyötä operaattorin kanssa, mikä vie kauemmin. Suljetussa puhelimessa olevan prepaidin paikannuspyyntö ohjataan sekin operaattorille.

Kuva: Yle

Matkapuhelimen paikantaminen on teknisesti helppoa. Paikannus on kytketty suoraan hätäkeskuksen tietojärjestelmäominaisuuteen: paikka ilmestyy yhdellä klikkauksella kartalle, ja tapahtuma vie korkeintaan kymmenen sekuntia.

Riittää, että puhelimessa on virta päällä. Jollei ole, hätäkeskus saa teleoperaattorin kautta selville, mihin tukiasemaan puhelin on ollut viimeksi liittyneenä. Myös prepaid-liittymän paikannus onnistuu, mikäli liittymällä on soitettu hätänumeroon tai hätäkeskuksessa tiedetään numero muuten. Jos taas prepaid on suljettuna olevassa puhelimessa, numeron avulla voidaan selvittää, minkä operaattorin prepaidista on kyse ja operaattorille faksataan paikannuspyyntö.

Sim-kortittoman puhelimen paikantaminen on lähtökohtaisesti lähes mahdotonta. Jos kuitenkin puhelimesta olisi soitettu hätänumeroon ja puhelimen tietoja saataisiin selville, voitaisiin operaattorin kautta saada tietoja, minkä verkon kautta puhelu on ohjautunut hätälinjaan ja selvittää puhelimen sijainti monen mutkan kautta, kuvaa Pohjanmaan hätäkeskuksen johtaja Kari Pastuhov. Tällainen on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

Tarkkuus paras taajamassa

Matkapuhelimen paikantaminen perustuu tukiasematietoihin. Taajamassa paikannustarkkuus on muutamia kymmeniä metrejä, haja-asutusalueella se voi heittää useita kilometrejä. Kari Pastuhov muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi liikenneonnettomuustilanteessa soittaja ei aina edes tiedä, minkä kunnan alueella on, joten paikannuksesta on selkeää hyötyä.

Jo pelkkä soitto hätänumeroon 112 luo perusteen paikantamiselle, sanoo Pastuhov.

- Toinen tilanne on se, että hätäkeskus paikantaa puhelimen vaikka siitä ei olisi soitettu, jos päivystäjälle tulee perusteltu käsitys siitä, että matkapuhelimen haltija on ilmeisessä hädässä tai välittömässä vaarassa, kuvaa Pastuhov.

Pohjanmaan hätäkeskukseen tulee vuosittain noin 200 000 soittoa hätänumeroon. Paikannuksia tehdään useita päivässä. Marjastajien tavoittamisessa paikannusta käytetään arviolta kymmenen kertaa kesässä.

Kotkassa tiistaina kaapattu 8-vuotias tyttö onnistuttiin löytämään matkapuhelinpaikannuksen avulla.