1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden ortodoksipappi tuntee rajaseudun ja ristisaatot

Ortodoksisten pappien liitto on valinnut joensuulaisen rovasti Vesa Takalan vuoden papiksi. Hänet tunnetaan paitsi ansiokkaasta papin työstä rajaseudulla, myös ristisaattojen järjestämisestä niin maalla kuin järvilläkin.

Kotimaan uutiset
Isä Vesa Takala kunniakirja kädessään.
Isä Vesa otti tunnustuksen vastaan Joensuussa Ortodoksisten pappien liiton syyspäivillä.Ortodoksinen tiedotuskeskus

Vuoden ortodoksipapiksi on valittu joensuulainen rovasti Vesa Takala. Takala asuu Tuupovaaran Koverossa ja hoitaa matkapapin tehtäviä Pohjois-Karjalassa. Hän on myös Itä-Suomen sotilaspastori.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Takala on toiminut paitsi esimerkillisesti pappina rajaseudulla, myös ansiokkaasti ja ahkerasti kirkon eri järjestöissä.

- Teidän kauttanne, isä Vesa, välittyy ajatus ympäri vuoden läsnäolevasta ylösnousemuksen riemusta, kiitti Ortodoksisten pappien liiton puheenjohtaja Ioannis Lampropoulos puheessaan.

Rovasti Takala on myös vaalinut ristisaattoperinnettä 30 vuoden ajan. Hän on järjestänyt ristisaattoja paitsi kävellen, myös ainakin polkupyörillä, veneillä ja suksilla liikkuen. Ristisaatto on papiston ja kirkkokansan kulkue, jossa laulaen kannetaan ristejä ja ikoneita. Saatto voi kulkea vain kirkon ympäri tai pidemmänkin matkan. Takalan johdolla on tehty ristisaattoja muun muassa rajan yli Venäjälle.

Vuonna 1948 syntynyt Takala on opiskellut Suomen ortodoksisessa pappisseminaarissa vuosina 1972-1976. Takala tunnetaan idearikkaana ja humoristisena pappina. Hän on myös taitava valokuvaaja.

Vesa Takala jää pian eläkkeelle. Tuleviin eläkepäiviinsä Takala viittasi myös kiitospuheessaan, jossa hän kertoi pilke silmäkulmassa erään vanhuksen kertoman tarinan ikääntymisen hyvistä puolista.

- Ikääntymisessä on oikeastaan kolme positiivista asiaa. Ensiksikin se, että hyvin usein tapaa ihan uusia ihmisiä. Toiseksi se, että aina kuulee uusia vitsejä. Ja kolmanneksi ikääntymisessä on sekin hyvä puoli, että… että tapaa aina uusia ihmisiä.

Ortodoksisten pappien liitto myönsi Takalalle tunnustuksen keskiviikkona syyspäivillään Joensuussa.

Lue seuraavaksi