Turusta löytyi uusi sammallaji

Turun saaristosta on löytynyt Pohjoismaille uusi sammallaji. Suikerosammalten sukuun kuuluva laji löytyi Metsähallituksen luontopalveluiden tekemien lajistokartoitusten yhteydessä. Kyseisellä suikerosammallajilla ei ole vielä suomenkielistä nimeä.

sammalet

Metsähallituksen luontopalvelut toteutti vuonna 2006 sammalkartoituksia useilla luonnonsuojelualueilla, muun muassa Houtskariin kuluvalla Nåtaholmin saarella.

Suojelubiologi Turkka Korvenpää keräsi saaren kalkkivaikutteisesta pähkinälehdosta suikerosammalen, joka määritettiin aluksi virheellisesti silmälläpidettäväksi hakasuikerosammaleksi.

Harvinaisesta ja harvoin kerätystä lajista tallennettiin näyte Turun yliopiston kasvimuseoon. Sieltä se toimitettiin tänä vuonna Moskovaan Venäjän tiedeakatemian kasvitieteellisen puutarhan tutkijalle Mikhail S. Ignatoville, joka on suikerosammalten johtava asiantuntija maailmassa.

Näytettä tutkittaessa se osoittautuikin yllättäen Suomelle uudeksi Brachythecium laetum –lajiksi.

Sammalen lähimmät esiintymät ovat Keski-Euroopassa ja pääesiintymisalue Pohjois-Amerikassa, jossa se on melko yleinen. Suomenkielistä nimeä lajilla ei vielä ole, ja sen nimeäminen on nyt asiantuntijoista koostuvan sammaltyöryhmän tehtävä.

Metsähallituksen luontopalveluiden suojelubiologin Terhi Korvenpään mukaan yksi alustava ehdotus on jo tehty. Nimeksi on tarjottu silkkisuikerosammal.