1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lama-ajan lapsi velkaantuu itsenäistyessään

1990-luvun taloustaantuman aikana syntyneet elivät niukan lapsuuden. Vanhemmat ovat olojen kohennuttua koittaneet hyvitellä menneitä löyhemmällä rahankäytöllä, arvelee velkaneuvoja. Kotoa opittu huolimaton rahankäyttö voi johtaa omilleen muuttavan nuoren ylivelkaantumiseen.

Kotimaan uutiset
Nuorisoa istuu ulkona
Juha Korhonen / Yle

Jos velkaneuvojat saisivat päättää, pikavipit kiellettäisiin lailla. Moni paikkaa sotkuun menneitä talouskuvioitaan ottamalla velkaa velan päälle. Helppojen pikavippien ansaan putoavat erityisen helposti vasta itsenäistymistä ja omaa taloudenpitoa opettelevat nuoret.

- Nyt kotoa muuttavat nuoret ovat lama-ajan lapsia, joiden kotona on eletty todella tiukkoja aikoja 1990-luvulla. Kun rahan kanssa on helpottanut, vanhemmat ovat ehkä halunneet korvata kireitä vuosia hieman löyhemmällä rahankäytöllä. Malli periytyy kotoa, ja monet 18-20-vuotiaat nuoret velkaantuvat muuttaessaan omilleen, sanoo Oriveden kaupungin talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen.

Säästäminen ei ole in

Harva nuori on ennen kotoa muuttamistaan säästänyt pahan päivän varalle. Myös vanhempien ikäpolvien säästämisajattelu on velkaneuvojan mukaan muuttunut aikojen saatossa.

- Säästäminen koetaan jotenkin vanhanaikaiseksi. Harva laittaa enää rahaa tilille säästöön, sillä nykyään säästetään kaiken maailman rahastoihin. Oikeasti ihminen tarvitsee kahden kuukauden nettotulojen verran säästöjä yllättävien tilanteiden varalle.

Säästöjä tarvitaan yllättävien tilanteiden lisäksi suurempien hankintojen tekemiseen. Nykyihminen tahtoo kaiken heti, ja siksi esimerkiksi huonekalut ostetaan säästöjen sijaan yleensä luotolla.

- Olen tosin kuullut sellaisestakin, että ihminen on mennyt sohvakauppaan rahan kanssa. Kaupasta on kuitenkin tarjottu ilmaista luottokorttia korottomilla kuukausierillä. Asiakas ottaa houkuttelevan kortin ja maksaa erät pois, mutta mitä jää? Luottokortti. Ja sitä kyllä käytetään myöhemminkin, Lattunen kertoo.

Velka velan päällä on paha merkki

Orivedellä velkaneuvontaan saa jonottaa 3-4 viikkoa. Lattunen kehottaa taloudenpidossaan repsahtaneita tarttumaan puhelimeen heti.

Ihminen tarvitsee kahden kuukauden nettotulojen verran säästöjä yllättävien tilanteiden varalle.

Talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen

- Vaikka tapaamisaikaa saattaa joutua odottamaan, saa ensimmäiset neuvot jo puhelimessa. Näin asia on edes jotenkin hoidossa jo ennen varsinaista neuvonta-aikaa.

Kaikilla on joskus rahahuolia, mutta milloin omasta rahankäytöstä tulisi olla huolissaan ja pyytää siihen apua?

- Kun alkaa maksaa velkaa velalla, jotain on jo pahasti pielessä. Silloin pitää alkaa tutkia omaa kulutusta ja katsoa mihin raha oikeasti menee. Jos rahat eivät sittenkään riitä, vika on siinä että eletään yli varojen.

Lue seuraavaksi